Foto: Shutterstock
Jau novembrī vairāki 12. Saeimas deputāti − Inga Bite, Imants Parādnieks, Guntis Belēvičs, Nellija Kleinberga, Mārtiņš Šics un Jānis Ruks − uzreiz pēc zvēresta nodošanas nadzīgi ķērās pie darba un 23 dienās sagatavoja priekšlikumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumiem.

Deputātu naskums apliecina - ja vien ir vēlme, tad ir iespējas rīkoties ļoti ātri. 20 dienās iepazīties ar plašu informācijas klāstu, pētījumiem un statistikas datiem, kas nepieciešami nozīmīgu likuma grozījumu sagatavošanai, ir iespaidīgs sniegums. Minētie tautas pārstāvji ir paspējuši rūpīgi iepazīties ar nepieciešamo informāciju par nevēlamu grūtniecību, kontracepciju un mākslīgās apaugļošanas tehnoloģijām.

Vienpusēju secinājumu varā

Deputāti priekšlikumiem izmantojuši gan portālā www.apollo.tvnet.lv[1] publicētu sleju, gan reliģiskās organizācijās iegūtu pieredzi, gan LU zinātnieku veikta pētījuma datus, traktējot tos pēc savas izpratnes. Tāpat secināts, ka visas sievietes, kurām konstatē grūtniecību, ir kļuvušas par konkrētu bērnu mātēm neatkarīgi no tā, vai bērns nākotnē piedzims vai ne, bet ginekologi mantisku apsvērumu dēļ mudina sievietes izvēlēties mākslīgu grūtniecības pārtraukšanu.

Tautas kalpu secinājumi gan būtiski atšķiras no tām atziņām, kuras akadēmisku un pieredzējušu profesionālu pētnieku grupas dažādās pasaules valstīs ir guvušas, rūpīgi analizējot aplūkojamos jautājumus. Toties labi ir pamanāmi to mītu atspulgi, kurus sieviešu ierobežošanai lieto radikālu uzskatu organizācijas, kas cenšas panākt abortu aizliegumu, ierobežot mākslīgās apaugļošanas tehnoloģijas un sievietes iespējas dzīvot skaistu un pilnvērtīgu dzīvi.

Vēlme kontrolēt sievietes

Izpētot deputātu iesniegtos priekšlikumus un uzklausot viņu argumentus Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, varu secināt, ka priekšlikumos netiek minēts, bet acīmredzams ir mērķis kontrolēt sievietes un izmantot grūtniecību, īpaši, ja tā nav gaidīta un vēlama, lai pazemotu un sāpinātu. Iesniegtie priekšlikumi paredz ierobežot sievietes tiesības pašai pieņemt lēmumus par savu dzīvi, tajā skaitā pašai lemt par bērnu dzemdēšanu. Lai sievietei nelaimīgo situāciju, kuru ir radījusi nevēlama grūtniecība, padarītu vēl sāpīgāku un traumatiskāku, deputāti paredz dažādus ierobežojumus laika un vietas izvēles ziņā, pieprasa ārstam rakstīt un viņai saņemt izziņas par bērna miršanu.

Pārsteidzošs tautas kalpu cinisms

Patiesi pārsteidz priekšlikumu autoru cinisms un vēlme ar likuma normu palīdzību institucionalizēt emocionālu vardarbību pret ikvienu nelaimē nokļuvušu sievieti. Pārsteidzoša ir arī vēlme tērēt valsts budžeta līdzekļus sieviešu ierobežošanai un pazemošanai un radīt pseidospeciālistus, kas prasmīgi īstenotu autoru mērķus.

Šķiet, ka deputātiem nebūt nerūp nevēlamu grūtniecības pārtraukšanas gadījumu skaita samazināšana, jo priekšlikumi, kas ir efektīvi un ļauj sievietēm sevi pasargāt no nevēlamas grūtniecības, nav iesniegti. Ir zināms, ka visefektīvāk nevēlamas grūtniecības risku samazina seksuālā izglītība un visiem pieejami un droši kontracepcijas līdzekļi. Taču kontracepcijai naudas neesot. Toties dažādiem konsultantiem, kurus sievietei būs pienākums satikt, ja viņa vēlēsies pārtraukt nevēlamu grūtniecību, gan valsts nauda tiks maksāta. Nav pārliecības, ka konsultanti varētu novērst nevēlamas grūtniecības risku.

Vai iesniegtos priekšlikumus atbalstīs Saeimas deputātu vairākums, nav zināms. Iespējams, ka lielākā daļa pat neiedziļināsies, jo vīriešiem, kas ir vairāk nekā 80% no deputātu skaita, sieviešu nelaimīgās situācijas reproduktīvās veselības jomā ir maz pazīstamas.

Sievietes loma sabiedrības attīstībā ir milzīga un neatsverama. Sievietes fiziskā un emocionālā veselība ir ikvienas valsts sabiedrības attīstības priekšnoteikums. Valstīs, kurās sievietes nerespektē, ierobežo un emocionāli vai fiziski iznīcina, attīstās vardarbība un tās radītās sekas ātrāk vai vēlāk kaitē ikvienam. Vai tā ir Latvijas iedzīvotāju izvēle - vairot vardarbību pret sievietēm, necienīt sievietes un pazemot tās? Domāju, ka nē. Tāpēc lūdzu Saeimas deputātus cienīt, aizstāvēt un pasargāt Latvijas sievietes!


[1] http://apollo.tvnet.lv/zinas/dzive-pec-aborta/519308

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!