Foto: Publicitātes foto
Ģeopolitiskais risks vienmēr ir bijis nozīmīgs investīciju risks, kas tiek ņemts vērā, veicot tirgus novērtējumu. Tas bieži mainās atkarībā no pasaulē valdošās spriedzes, un jo īpaši bieži saistībā ar notikumiem Tuvajos Austrumos. Mana īsā atbilde ģeopolitisko risku nozīmei tirgus situācijas novērtējumā ir – tiem ir nozīmīga ietekme, tomēr šos riskus nevajadzētu uzskatīt par izšķirošiem, kad tiek pieņemti galīgie investīciju lēmumi. Makro līmenī lielāko investīciju risku rada pasaules centrālo banku un politikas veidotāju monetārā politika.

Investīciju tirgū ilgtermiņā vienmēr dominē tirgus pamatprincipi. Uzņēmums, kas ir inovatīvs, ražīgs, apzinās savas izmaksas un ir ar pozitīvu naudas plūsmu, vienmēr piesaista kapitālu un investorus, vienalga, kurā valstī un reģionā tas atrodas, un neraugoties uz polisko risku. Tas ir "mikrostāsta" pārsvars pār "makrostāstu" jeb individuāla stāsta uzvara pār impulsīvu rīcību. Gada laikā es apmeklēju vidēji 35 valstis un visur sastopos ar gudriem, kolosāliem un neticami veiksmīgiem uzņēmumiem un cilvēkiem, tajā skaitā Argentīnā, Ķīnā, Brazīlijā, Indonēzijā, Izraēlā, Palestīnā, Francijā, Dānijā u.c. Visur ir investori un uzņēmēji, kuri cenšas gūt panākumus un ik rītu ver sava uzņēmuma durvis, mēģinot nopelnīt.

"Auklējošās valsts" važas

Tieši tāpēc investējot mums nekad nebūtu jādodas politisko nemieru, riska uzcenojumu vai karu pavadā. Valstis, ekonomikas un sabiedrības ir pielīdzināmas "personībām". Savukārt stipras personības gūst panākumus par spīti izaicinājumiem. Mūsdienu sabiedrība savos principos vairāk virzās "auklējošās valsts", nevis "ražojošās valsts" virzienā. Lielāks uzsvars tiek likts uz makro, nevis mikro līmeni, kas ir arī viens no iemesliem, kāpēc globālā izaugsme šobrīd saglabājas salīdzinoši zemā līmenī. Līdzšinējā pieredze ļauj secināt, ka vairāk ir jābaidās no "plānveida ekonomikas" pieejas nekā no ģeopolitiskajiem riskiem. Ne tāpēc, ka ģeopolitiskais risks nav svarīgs, bet tāpēc, ka tas visbiežāk pastāv reģionos, kuriem ir samērā maza ietekme uz kopējiem investīciju un naudas tirgiem. Jāņem vērā, ka ASV un Eiropa joprojām dominē pasaules tirgos, to īpatsvaram globālajā indeksā pārsniedzot 60%.

Labs piemērs ģeopolitisko risku radītajiem uzcenojumiem ir WTI šķirnes jēlnaftas tirgus, ko īpaši ietekmē jelkādi jauni saspīlējumi, karadarbība un konfliktu uzliesmojumi Tuvajos Austrumos. Šobrīd jēlnaftas riska uzcenojums ir 10-15 ASV dolāru. Tas mainās laika gaitā un svārstās no 0 līdz 25-50 ASV dolāriem.

Izraēlas un Tuvo Austrumu ietekme

Savukārt Izraēlas birža ar tās investoru kvalitāti un 0,4% īpatsvaru MSCI ir vairākuma globālo investoru portfeļa dabīga sastāvdaļa. Protams, 0,4% īpatsvara dēļ daudzi investori varētu neieguldīt naudu šajā valstī, taču jāņem vērā šis valsts trumpis un Izraēlas vērtspapīru tirgus unikālās īpašības. Izraēlā ir visaugstākais zinātņu doktoru skaits uz vienu iedzīvotāju un vislielākais pētījumu un attīstības nodaļu īpatsvars uzņēmumos, turklāt Izraēlas sabiedrība ir viendabīga un industriāla. Izglītības sistēma ir stipra un veicina inovācijas un tehnoloģijas. Varu tikai prognozēt, ka šī iemesla dēļ Izraēla varētu spēlēt lielāku lomu vairākuma fondu vadītāju akciju izvēlē. Sabiedrība un ekonomika ir gatavi iet tālu ceļu, lai sasniegtu šādu struktūru un tehnoloģisko līmeni.

Citiem vārdiem, Izraēlas un Tuvo Austrumu vājums ir ģeopolitiskais risks, taču tas nav nekas jauns un ir samērā pastāvīgs. Bet Izraēlas priekšrocība ir mikro struktūra - valsts koncentrēšanās uz tehnoloģijām, izglītību un inovācijām.

Kopumā, lai novērtētu vietējo ģeopolitisko risku kā investīciju risku, visvienkāršāk ir noteikt vērtspapīru tirgus īpatsvaru MSCI piedāvātajos tirgus indeksos. Izraēlas īpatsvars ir vien 0,4%, ko globālais tirgus diez vai pamanīs. Kanādas īpatsvars ir 3,8%, un tas nozīmē, ka krīzei Kanādā būtu negatīva ietekme, taču daudz mazāka nekā krīzei ASV, jo ASV īpatsvars ir 48,8%! MSCI AWI globālais indekss ietver 85% visu akciju, kurās var investēt, jeb "globālos tirgus".  2014. gada 1. pusgada pilnais pārskats ietver finanšu rezultātus, īpatsvaru un arī lielākos ieguldījumus. Domāju, ka nevienam nebūs pārsteigums uzzināt, ka APPLE, Exxon, Microsoft, Johnson & Johnson un GE ir ar lielāko indeksa īpatsvaru!

Avots: MSCI.com

Secinājums: ģeopolitiskos riskus ir grūti izvērtēt skaitļos, un tam patiesībā nebūtu arī ilgtermiņa nozīmes. Īstermiņā tirgū tie rada neadekvātu cenu veidošanos, kas pati par sevi investoriem rada jaunas investīciju iespējas. Investēt nozīmē izmantot tirgus nelikviditāti un ģeopolitisko notikumu sniegtās investīcijas priekšrocības, protams, ja tikai nepiemirstam sākumā minētos ilgtermiņa investīciju pamatprincipus. Joprojām uzskatu, ka makro līmenī lielāko investīciju risku mums rada pasaules centrālo banku un politikas veidotāju monetārais eksperiments. Viņi tic makro - spējai mīkstināt biznesa ciklu, bet es ticu cilvēkiem, idejām un mikro līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!