Foto: Privātais arhīvs
Būvniecībā 2016. gads ir iesācies diezgan neprognozējami un sarežģīti, jo nozarē ir aizkavējusies piekļuve Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, kā arī vērojams pieprasījuma kritums atsevišķos tirgus segmentos – Latvijas iedzīvotāju skaits diemžēl nepalielinās. Šādos apstākļos būvniekiem ir jādomā, kā nepieļaut iepriekšējās krīzes gadu scenārija atkārtošanos.

Toreiz daudzas būvkompānijas, strauji samazinoties darbu apjomam, atlaida kvalificētus darbiniekus, bet pēc tam, aktivitātei tirgū atjaunojoties, to vadītājiem nācās kost pirkstos, jo celtnieki jau bija apguvuši citas profesijas vai arī devušies peļņā uz ārzemēm.

Domāju, ka krīzes gadu pieredze tomēr ir likusi izdarīt secinājumus un vismaz lielajām kompānijām ir savas receptes, kā kompensēt īslaicīgu vai ilgāku darbu apjoma samazinājumu Latvijas tirgū, nepieļaut kopējā apjoma būtisku samazinājumu.

BMGS jau pirms vairākiem gadiem kļuva skaidrs, ka gluži objektīvi esam pārauguši vietējā tirgus iespējas. Tāpēc pamatpakalpojumus sniedzam arī Lietuvā Igaunijā, Zviedrijā un citu valstu tirgos. Taču mēs eksportējam ne tikai pakalpojumus. Tajās valstīs, kur būvniecības izaugsme joprojām ir strauja, pieprasītas ir arī Latvijā ražotās būvkonstrukcijas. Ar tām BMGS jau ir izdevies veiksmīgi iekarot Zviedrijas tirgu.

Šīs Skandināvijas valsts tirgus pirmajā acumirklī šķiet sarežģīts – augsti nodokļi, specifiskas prasības, turklāt viss komplektā ar slavenajām zviedru arodbiedrībām. Taču tirgū savu vietu spējām atrast gan mēs, gan vairākas citas Latvijas būvkompānijas un būvmateriālu ražotāji. Jo pieprasījums Zviedrijas tirgū ir liels un augošs, bet noteikumi tomēr ir izpildāmi un visiem tirgus dalībniekiem vienādi.

Pašlaik trīs mūsu rūpnīcas Rīgā un Ventspilī Zviedrijas tirgum ražo augstas kvalitātes būvkonstrukcijas - urbpāļus un prizmatiskos pāļus, kolonnas un sijas, sienu paneļus, slāņainos sienu paneļus, pārsedzes, filigrānu, kāpņu laidus un citus dzelzsbetona izstrādājumus. Rūpnīcu jaudas ir noslogotas – pasūtījumi pieņemti jau visam 2017. gadam, kā arī aptuveni par 30 procentiem - 2018. gadam. Produkcija nepārtraukti tiek modernizēta, kā arī domāts par tās spektra paplašināšanu.

Zviedrija mums ir tepat blakus, kas nozīmē salīdzinoši zemas loģistikas izmaksas. Produkciju vedam ar automašīnām tieši uz objektiem vai arī ar kuģiem uz noliktavām, no kurienes tad to nogādā tālāk uz objektiem. Dzīvojamo ēku celtniecībā mūsu kompānija Zviedrijā izstrādā arī tehniskos projektus un veic pamatu montāžu.

Piemēram, patlaban nobeigumam tuvojas daudzfunkcionālā dzīvojamā kompleksa "Pyrolan" būvniecība Stokholmā. Kopējais celtniecības apjoms ir 21 000 m2, kompleksā būs 142 dzīvokļi, pazemes autostāvvietas, kafetērijas un veikali. Vēl viens dzīvojamo ēku komplekss top Visbijā, Gotlandes salā, kā arī Linčēpingā. Būvkonstrukciju un būvdarbu kvalitāte un risinājumi atbilst visām zviedru pasūtītāju prasībām.

BMGS pieredze liecina, ka spēja eksportēt savu produkciju, ieiet un strādāt dažādos tirgos, no vienas puses, dod iespēju Latvijas kompānijām būt lielākām, nekā to ļauj ierobežotais iekšējais tirgus. No otras puses, tie Latvijas uzņēmumi, kas strādā ne tikai mūsu valstī, ir radījuši sev "drošības spilvenu", kas garantē, ka ražošanas apjoma kritums Latvijas tirgū vai pat jauna krīze nebūs tik sāpīgi kā 2008. – 2009. gadā piedzīvotais un netiks zaudēts pats vērtīgākais – kvalificēts darbaspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!