Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirms kāda laika kolēģis Artūrs Vaiders publicēja viedokli ar virsrakstu "Kūts ir jāizmēž", saucot pēc izmaiņām Latvijas futbola izlasē. Tagad ir jāizmēž arī cita futbola "kūts" – totalizatoru sērga.

Daugavpils "Daugavas" futbolista Stenlija Ibes atklātā intervija sportacentrs.com nedaudz saviļņojusi Latvijas futbola dīķi (nu nekāds jau skaistais, mierīgais ezers tas nav). Jautājums – vai viļņi būs pietiekami stipri, lai izskalotu krastā visus mēslus? Ibe pateica visu, ko futbola sabiedrība jau sen zina. Daugavpilī godīgs futbols nav bijis jau sen. Un nebūs. Kamēr ap Daugavpils futbolu grozīsies visādi "oļegi gavrilovi".

Bet kūts galvenie tīrītāji – Latvijas Futbola federācija un Latvijas futbola virslīga – nez kāpēc nebija tie, kas sacēla traci. Traci sacēla viesstrādnieks, kuram vietējie nerakstītie likumi nav zināmi un tos arī nevajag zināt. Kāpēc būtu jāklusē, ja tu redzi noziegumu? Kāpēc jāklusē, ja tev komandas biedrs izrādās pērkama sieviete no Čaka ielas rajona?

Pēc Ibes paziņojuma LFF aicināja visus ziņot, ja ir kas zināms par sarunātajām spēlēm. Ļoti cienījamā organizācija varēja jau pirmā nākt klajā ar šādiem paziņojumiem, ka Daugavpils "Daugava" ir brīdināta par aizdomīgām spēlēm, taču tas nav bijis. Vai kāds no lasītājiem ir manījis informāciju LFF mājaslapā internetā, ka "LFF izsaka brīdinājumu Daugavpils "Daugava" komandai par aizdomām par spēļu rezultātu ietekmēšanu"? Vai kāds ir redzējis informāciju LFF mājaslapā, ka "LFF šogad ir saņēmusi vairākus trauksmes zvanus no futbola spēļu uzraugiem par to, ka Latvijas futbolā ir aizdomīgas spēles"? Laikam jau LFF nevēlas, lai nonāk atklātībā dokumentu mapīte.

Futbola sabiedrībā jau ilgstoši dzirdamas runas, ka LFF regulāri saņem informāciju (apmēram reizi mēnesī) par aizdomīgām spēlēm, ziņojumos minētas konkrētas spēles, par konkrēti futbolisti. Ja tas nāktu atklātībā, daudziem būtu nepatīkami pārsteigumi, jo sarakstā ir daudzi ļoti labi zināmu futbolistu vārdi. Baumo, ka arī Latvijas izlases spēlētāju... Bet LFF taču nenāks ar skaļiem paziņojumiem, jo viņiem jau vajag tikai turēt augstu savu godu, nevis futbola godu. Bet to vislabāk izdarīt, neziņojot par nekārtībām savā iekšienē.

Savulaik Gavrilovu diskvalificēja no Latvijas futbola, bet viņš joprojām ir futbola tuvumā (Daugavpils "Daugava"). Katrā spēlē ir LFF norīkots inspektors, kura pienākums ir sekot līdzi, vai viss ir kārtībā. Ja inspektors redz, ka Gavrilovs brīvi pārvietojas Daugavpils "Daugava" ģērbtuvēs, tad kāpēc par to netiek ziņots? Kāpēc Anglijā un citās valstīs var izveidot futbolā nevēlamo personu sarakstu un šīs personas nelaist tuvumā futbolam, bet Latvijā "diskvalificētais" Gavrilovs mierīgi VIP sektorā sasveicinās ar LFF vadību? Varbūt tāpēc arī viss ir tik kluss, ka ar vienu roku LFF soda un diskvalificē, bet ar otru roku sasveicinās un paprasa, "kā tad iet pa dzīvi, veco zēn Gavrilov?".

Interesants arī fakts par pašu Daugavpils "Daugava". Vai kāds var pateikt, kas ir kluba vadība? Oficiālajā pieteikumā eksistē treneri, masieri, utt. No vadībās ir ģenerāldirektors Romāns Lajuks un tehniskais direktors Jevgeņijs Klopovs. Vienīgā oficiālā persona kluba mājaslapā ir Lajuks. Pēdējā preses konferencē Lajuks teica, ka "kluba vadība" nav gribējusi translāciju. Lajuk – hallo!!! Kāda kluba vadība, kur tā ir???? Līgumu ir Ibi lauzis Klopovs. Kur ir kluba prezidents vai valdes priekšsēdētājs? Varbūt Lajuks var pateikt, ko nozīmē "kluba vadība"? Starpsezonā nebija pārsteigums, ka kādreiz Latvijas labākais tiesnesis pārcēlās uz Daugavpili. Savulaik tiesneša karjerā uz viņu bija liela aizdomu ēna (arī starptautiskās spēlēs), bet oficiāli neviens viņu nav sodījis, jo neatrada iemeslus. Bijuši arī šādi tādi "netīri darbiņi", taču allaž ticis cauri sveikā. Lajuks tagad varētu pierādīt, ka ir goda vīrs un atklāt visu, kas notiek kluba iekšienē. Bet vai viņš to vēlēsies?

Arī futbola virslīgas vadība tikai noplāta rokas. Virslīgas izpilddirektors Normunds Malnačs sarunā ar aģentūru LETA teica, ka "viņa novērojumi šajā jautājumā ir tikai informatīva rakstura, jo visu oficiālo informāciju no atbildīgajām instancēm saņem vienīgi LFF, bet līdz virslīgas čempionāta vadībai tā nenonāk". Tad kā to saprast – pavārs, cepot torti, nezina tās sastāvdaļas un pat nezina, kas ir tortē iekšā? Tad kāpēc Malnača kungs nav cēlis brēku divas sezonas un kliedzis, ka virslīga neko nevar padarīt ar aizdomīgām spēlēm, jo LFF nesniedz informāciju un nesadarbojas ar mums. Šī informācija tad nonāktu līdz dzirdīgām ausīm UEFA, kas savukārt (nešaubos!!) skarbi norātu LFF par vaļību totalizatoru sērgas apkarošanā. Varbūt pat vēl skarbāk...

LFF pirms četriem gadiem sodīja "Dinaburg", kas pārveidojās par "Daugava". Toreiz LFF prezidents Guntis Indriksons solīja, ka aktīvi vērsīsies pret futbola spēļu rezultātu sarunātājiem. Pagājuši četri gadi, tribīnēs runā arvien skaļāk par dīvainajām spēlēm, bet Indriksons&co neko nevar izdarīt. Igaunijā nez kāpēc varēja, Itālijā varēja, visur citur varēja, tikai ne Latvijā. Pirms kāda laika publicēju rakstu, ka īstenībā Latvijā var sodīt par spēļu sarunāšanu, ja, protams, ir vēlme. Lūdzu, LFF uzraksta iesniegumu par dzirdētām runām par aizdomīgām spēlēm, drošības iestādēm ir pamats sākt izmeklēšanu, noklausīties sarunas, izsekot, utt. Nu tad varbūt pieķeram beidzot kādu pie rokas, tad pārējie paši sabīsies un aizmuks prom no Latvijas futbola. Vai LFF tomēr baidās, ka izmeklēšanā varētu "uzpeldēt" nepatīkami fakti par pašu organizāciju?

LFF šobrīd varētu sarīkot publisku diskusiju vai konferenci, kurā iztirzātu sāpīgo tēmu. Lai izsakās futbola speciālisti, entuziasti, klubu vadība, LFF vadība, žurnālisti. Varbūt tad "uzpeldētu" vēl vairāki fakti un lieta beidzot virzītos uz priekšu. Varbūt tad atklāti runātu arī kāds futbolists.

Ir jau vēl arī variants bez jebkādiem brīdinājumiem izslēgt Daugavpils "Daugava" no futbola – LFF vienkārši no savām rindām izslēdz šo organizāciju par futbola neslavas celšanu, pamatojot to ar ziņojumiem par aizdomīgām spēlēm. Tā teikt, par neprofesionālu attieksmi klubā. Un lieta slēgta.

Katrā gadījumā, ja gribētu, iemeslu atrastu un iztīrītu "savu kūti no sūdiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!