Foto: Reuters/Scanpix

2012. gada nogalē Latvijas skaistā tāllēcēja Ineta Radeviča negaidīti paziņoja par aiziešanu no sporta. Savā emocionālajā uzrunā sportiste aicināja nebaidīties sapņot. Jo sapņi mēdz piepildīties.

20. gadsimta astoņdesmitajos gados tēvs mani kā jaunu handbolistu uzmundrināja ar tekstu, ka jācenšas varbūt tikt uz simtgades olimpiskajām spēlēm Atēnās. Tiesības 1996. gada olimpiskās spēles rīkot neieguva Atēnas, augsta līmeņa handbolists no manis nesanāca, bet sports palika asinīs uz mūžiem. Un vēlme tikt uz olimpiskajām spēlēm.

Laiki mainījās, daudzi dzīves sapņi (gan lieli, gan mazi) ir piepildījušies, bet olimpiskais sapnis nebija piepildīts. Pirms 15 gadiem sāku savas gaitas sporta žurnālistikā, par ko es vēl neilgi pirms tam nevarēju iedomāties. Laiks gāja, bet olimpiskais sapnis dažādu iemeslu un sakritību dēļ nebija piepildīts.

Pēc 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm, kuru ietvaros portāls "Delfi" piedalījās arī "Latvijas mājas" atspoguļošanā, ar šī projekta pārstāvjiem mēs ar smaidu noteicām, ka "tad jau pēc diviem gadiem tiekamies Rio pludmalē". Protams, ka tobrīd tas likās kā joks, bet, kā zināms, katrā jokā ir daļa patiesības. Tad šoreiz šī daļiņa realizējās un esmu Rio olimpiskajās spēlēs. Savās pirmajās.

15 gadu vecumā valmierietis Māris Štrombergs droši vien pat nesapņoja būt par olimpieti, jo BMX nebija olimpiskās saimes sporta veids. Laiki mainījās, BMX kļuva par olimpisko sporta veidu, bet Štrombergs 21 gada vecumā sasniedza šķietami nerealizējamo sapni – kļuva ne tikai par olimpisko čempionu, bet izcīnīja arī zeltu Eiropas un pasaules čempionātos.

Pēc četriem gadiem Londonā domāju, ka daudzi Latvijas sporta līdzjutēji neticēja, ka Štrombergs spēs atkārtot olimpisko triumfu. Bet Māris to izdarīja! Vai viņš sapņo par trešo zeltu? Noteikti. Un mēs ticam viņam.

Līdzīgus piemērus varētu minēt un minēt. Jebkuram no Latvijas olimpiešiem Rio olimpiāde jau ir kādu sapņu piepildījums. Bet daži Rio cer piepildīt vēl kādu savu sapni. Jau lielāku. Šos sapņus sauc par "olimpiskajām medaļām".

Novēlēsim visiem Latvijas sportistiem izbaudīt Rio svētkus un atvest uz dzimteni pēc iespējas vairāk realizētu sapņu jeb medaļu. Turēsim īkšķus par visiem Latvijas sportistiem tuvākajās 16 dienās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!