Pēc sociāldemokrātu pašvaldību vēlēšanās gūtajiem panākumiem, saskaitot iegūtos mandātus, vēl aizvien neskaidrā situācija Rīgā un Jelgavā liek spriest, ka LSDSP pārvērtējusi savas iespējas un varēšanu noteikumu uzstādīšanā iespējamiem koalīcijas partneriem, un ka sāk atklāties iekšējas pretrunas starp dažādām sociāldemokrātu nometnēm vai grupām.
Rīgas domē laika pārbaudi koalīcijas veidošanā pagaidām neiztur LSDSP atteikšanās sadarboties ar Tautas partiju pret valdības koalīcijas partiju nepiekrišanu dalīt savu trio. Turklāt pašas LSDSP pretrunas atklāja fakts, ka, kamēr Rīgas taktiķi runāja par iespējamo vienošanos ar “Latvijas ceļu”, Ventspils reģionālās organizācijas ārkārtas valdes sapulcē, kas ar 137 biedriem ir trešā lielākā sociāldemokrātu reģionālā organizācija aiz Rīgas un Daugavpils, pieņemts paziņojums, kurā pausts kategorisks protests pret iespējamo koalīcijas veidošanu ar LC Rīgā.

Pretrunas atspoguļojas arī mēra kandidāta virzīšanā. Kā zināms LSDSP jau pirms vēlēšanām izcēlās ar mēra kandidāta nenosaukšanu, un tikai šotrešdien izvēlējās starp Jāni Gulbi (pašreizējo LSDSP Rīgas domes frakcijas vadītāju), Daini Īvānu (kurš jau pirms tam īpaši nevēlējās ieņemt mēra posteni, mērķēdams uz vadību, līdzdalību kādā no domes komisijām) un Gundaru Bojāru. Sekoja diezgan vienprātīgi skarbi Andra Ārgaļa un Andra Šķēles komentāri – attiecīgi par Bojāra seniora lomu juniora darbībā un par it kā šaubīgi iegūto augstskolas diplomu tēva vadītajā Starptautisko attiecību institūtā. Uz šī dinastijas apspriešanas fona jo vairāk izceļas fakts, ka otrs redzamākais līderis – Saeimas frakcijas vadītājs Egils Baldzēns par piemērotāko Rīgas mēra kandidatūru nosauca nevis Gundaru Bojāru, bet kandidātu “ar Rīgas domes pieredzi” - Jāni Gulbi. Arī Jelgavā var vilkt paralēles ar Rīgu sociāldemokrātu nespējā vienoties par koalīcijas izveidošanu, šajā gadījumā ar Latvijas Zemnieku savienību (LZS). Jelgavā LSDSP ieguva tik pat vietu kā LZS – četras, tomēr abas nevar piekāpties cīņā par mēra amatu – starp Andri Rāviņu no LZS un Andreju Garanču no LSDSP. Vakar sociāldemokrātus sarunās Jelgavā pārstāvējis pats partijas priekšsēdis kopā ar Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu, kuri nenonāca līdz koalīcijas līguma parakstīšanai. Un atkal stāsts par vadību un citādi domājošiem – ja aģentūrai BNS nav melojis viens no sarunu dalībniekiem LZS pārstāvis Kārlis Boldiševics, tad Bojārs paudis gatavību atbalstīt LZS kandidatūru, taču Jelgavas domē ievēlētie sociāldemokrāti tam neesot piekrituši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!