Latvijā ik mēnesi ap desmit sieviešu dzīvību izdzēš dzemdes kakla vēzis – ļaundabīgs audzējs, kura izplatība un ar to saistīto nāves gadījumu skaits arvien aug. Šo skumjo statistiku varētu aiztaupīt, ja valdība atbalstītu plānotās izmaiņas Valsts imunizācijas programmā, kas paredz no 2010. gada 1. septembra uzsākt 12 gadus vecu meiteņu valsts apmaksātu vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusa (HPV) infekciju.
Viens no biežākajiem nāves cēloņiem

Dzemdes kakla vēzis ir otra biežāk sastopamā vēža lokalizācija sievietēm vecumā līdz 45 gadiem. Dzemdes kakla vēzis ir arī pasaulē trešais galvenais vēža izraisītas nāves iemesls sievietēm tūlīt pēc krūts un plaušu vēža. Augsto mirstību veicina tas, ka slimība bieži tiek atklāta vēlīnā stadijā, kad izārstēšana tikpat kā nav iespējama.


Labā ziņa ir tā, ka šo ļaundabīgo audzēju ir iespējams lielā mērā novērst, laikus atklājot un ārstējot dzemdes kakla slimību pirmsvēža stadijā, kā arī izmantojot primāro profilaksi - vakcinējot pret dzemdes kakla vēzi izraisošo HPV jaunas meitenes un sievietes, tā mazinot vēža attīstības iespējas. Vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi ir liels solis cīņā ar šo ļaundabīgo saslimšanu.

Latvijā slimo vairāk
Daudzās Eiropas valstīs, pateicoties regulārām un agrīni veiktām apskatēm un izmeklējumiem, pēdējo 15 - 20 gadu laikā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi ir būtiski mazinājusies. Savukārt Latvijā mirstība no šī audzēja pēdējo desmit gadu laikā pieaugusi par 20 % - ik mēnesi dzemdes kakla vēzis izdzēš ap desmit sieviešu dzīvību. Šie fakti ir pietiekami satraucoši, jo dzemdes kakla vēzis neattīstās nedēļas vai mēneša laikā, tam raksturīgs ilgs dabīgās attīstības periods no pieciem līdz pat 10 - 20 gadiem. Pie pazeminātas organisma imunitātes process var attīstīties arī straujāk.

Taupīs veselības budžeta līdzekļus
Jau šobrīd Latvijā ir iespējams vakcinēties pret HPV, taču par maksu - trīs devas izmaksā vairāk par 200 latiem, ko ne visas ģimenes var atļauties. Ja vakcīna tiks iekļauta valsts apmaksāto vakcīnu sarakstā, tas būs ieguvums gan topošajām sievietēm, gan sabiedrībai kopumā. Pēc Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) datiem, 2006. gadā dzemdes kakla vēža pacienšu stacionārai ārstēšanai un kompensējamajiem medikamentiem no valsts veselības aprūpes budžeta tika iztērēts gandrīz pusmiljons jeb aptuveni 460 000 latu, neskaitot izmaksas, kas attiecināmas uz pirmsvēža stadijas slimību ārstēšanu. Vakcinācija un šogad uzsāktais dzemdes kakla vēža skrīnings, kas paredz trīs gadu laikā pārbaudīt un veikt izmeklējumus visām Latvijas sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem, saskaņā ar aplēsēm ļaus samazināt saslimstību ar dzemdes kakla vēzi līdz pat 94%, kā arī ietaupīt ārstēšanai izmantotos līdzekļus turpmāko piecu - desmit gadu laikā. Domāju, tas būtu ļoti tālredzīgs un nepieciešams solis - esošā veselības aprūpes budžeta ietvaros nodrošināt ne tikai skrīningu, be arī vakcināciju. It īpaši, ja zinām, ka 30% gadījumu ir iespējamas skrīninga kļūdas, turklāt ir tādas dzemdes kakla vēža formas kā adenokarcinomas, kas var attīstīties dziļi dzemdes kaklā un netikt atklātas, izmantojot klasisko uztriepes tehnoloģiju.

Ieviesta daudzās valstīs
Vakcināciju pret HPV vīrusu savos kalendāros ieviesušas arī vairums Eiropas valstu, ASV u.c. Šādi lēmumi ir pamatoti ne tikai ar vakcinācijas medicīniskajiem ieguvumiem, bet arī izmaksu efektivitāti. Pēc Eiropas epidemioloģiskās uzraudzības (Eurosurveillance, 2008) datiem, vismaz 11 Eiropas valstis ir veikušas HPV vakcinācijas ieviešanas izmaksu efektivitātes izvērtējumu. Tie liecina, ka HPV vakcinācijas sniegtos ekonomisko ieguvumus veido ne tikai novērsto dzemdes kakla vēžu gadījumu skaits, bet arī novērstie pirmsvēža bojājumi un to ārstēšanas izmaksas, kā arī diagnostisko izmeklējumu skaita samazinājums.

Jāvakcinē laikus
Tā kā ar HPV vīrusu iespējams inficēties dzimumkontaktu ceļā, tad vēlams, lai vakcinētas tiktu sievietes un meitenes vēl pirms dzimumdzīves uzsākšanas, jo jau pirmā dzimumkontakta laikā iespējams iegūt bīstamo infekciju, kas organismā var nemanāmi perināties pat desmit divdesmit gadus un ar laiku izmainīt šūnas. Svarīgi zināt, ka no inficēšanās ar HPV nepasargā prezervatīvu lietošana, jo vīruss var atrasties arī uz ādas dzimumorgānu rajonā.
HPV vakcīnas sastāvā ir bīstamajam papilomas vīrusam līdzīgas daļiņas, kas tikai ārēji atgādina vīrusu, bet nesatur nedz dzīvu, nedz novājinātu vīrusu. Līdz ar to nav pamata bažām, ka vakcinācijas rezultātā meitenes vai sievietes varētu inficēties ar HPV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!