Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) organizētajā diskusijā šodien klātesošajiem žurnālistiem un raidorganizāciju pārstāvjiem tika prezentēti vairāki materiāli par priekšvēlēšanu kampaņas atspoguļojumu radio un televīzijās. Tomēr palika neskaidri arī vairāki jautājumi gan par likumu piemērošanu, gan NRTVP turpmāko rīcību.
Līdzās uzskaitījumam par pieprasīto ierakstu apjomu un aprakstam par NRTVP kompetenci, konkrētākais dokuments, ko saņēma diskusijas dalībnieki, bija kopsavilkums par NRTVP konstatētajiem pārkāpumiem.

Šis saraksts aptver septiņus radio – “Radio Liepaja”, “Ef-Ei” Rēzeknē, “Baltijas Satleīkanāli” Rēzeknē, “MONO” Daugavpilī, Radio “Biznes&Baltija”, Radio SWH”, “Pikal un Partneri”, kā arī LNT, LTV abas programmas, “TV 3 Latvia”, “Zemgales TV”, “Rēzeknes TV”, kā arī “DauTKom” kabeļtelevīziju.

Taču daļā gadījumu ir runa par valodas noteikumu pārkāpumiem, nevis reklāmas pārkāpumiem, tostarp attiecībā uz presē un arī ”Delfi Versijās” vairāk minētajiem gadījumiem.

“Radio SWH” raidījumi “BB Brokastis” un “Ar dziesmu par dzīvi” klasificēti kā Radio un televīzijas likuma 3.panta pārkāpums – par raidorganizāciju darbības vispārīgiem principiem, kas nosaka, ka raidorganizācijas programmai jābūt daudzpusīgai un objektīvai.

LNT raidījumos “Rīta mikslis”, “Gardēžu klubiņš”, “LNT brokastis” konstatēta pieļaujamā reklāmas procenta pārkāpums - vairāk nekā 20% stundā.

Latvijas TV 1.programmā par slēpto reklāmu kvalificēti virkne “Dzīvīte piedāvā” raidījumi, kā arī “Panorāmas” sižeti 6. un 7.martā.

Kā apliecināja padomes vadītāji, par iespējamām sankcijām par šiem pārkāpumiem padome vēl spriedīs turpmāk.

Jāpiebilst, ka “Radio SWH” materiāli izpelnījās īpašu uzmanību Ojāra Rubeņa ievadrunā – NRTVP priekšsēdis atzīmēja, ka padome nav tiesīga pieprasīt finansu dokumentus, tos varētu pieprasīt tikai likumsargi, bet, viņš esot pārliecināts, ka dokumenti būs “precīzi sakārtoti”. Šis komentārs gan tā arī nesniedza atbildi, kāpēc citi raidījumi tomēr ir kvalificēti kā slēptā reklāma.

Paralēli augšminētajiem pārkāpumiem kā studentu pētījuma rezultāts tika uzskaitīti vēl virkne gadījumu, nosaucot tos par iespējamo slēpto reklāmu, tostarp rēķinot politisko partiju rādīšanas biezumu procentos. Tas izraisīja pamatotus LNT ziņu dienesta vadītājas Silvijas Jokstes iebildumus.

Argumentētus iebildumus NRTVP runasvīru Ojāra Rubeņa un Baldūra Apiņa spriedumiem, kā arī jurista Edgara Juanupa komentāriem izteica arī LTV zinu dienesta vadītājs Gundars Rēders, nepiekrītot vērtējumam, ka sižets par priekšvēlēšanu situāciju Ventspilī būtu neobjektīvs un tendenciozs un publiski apliecinot, ka par šo sižetu nav ņemta samaksa.

Neizpalika arī vārdu apmaiņa par “Delfi Versiju” un šo rindu autora publikācijām, kam tika pārmests, ka padomei prasot kļūt par soda ekspedīciju, kamēr padome uzskatot likumus par novecojušiem vai nesakārtotiem un vairāk grib pievērsties to papildināšanai un diskusijām ar raidorganizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!