Lai gan Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) pārstāvji solīja iespējamo slēpto reklāmu izvērtējumu veikt jau pirmajā nedēļā pēc vēlēšanām, tas nav noticis. Šodien izsludināta diskusija par šo tēmu, vēl arvien saglabājot neskaidrību, vai slēpto reklāmu epopeja no sankciju viedokļa nebeigsies ar neko.
“Delfi Versijas” pastāvīgie lasītāji atcerēsies, ka pirms velēšanām NRTVP paziņoja, ka “padome izveidojusi monitoringa grupu Latvijas Universitātes docenta Andra Runča vadībā, lai spētu apkopot un izvērtēt raidorganizāciju darbību priekšvēlēšanu periodā kopumā”. Vēlēšanu priekšvakarā NRTVP priekšsēža vietnieks Baldūrs Apinis paziņoja, ka padome pieprasījusi aizdomīgus ierakstus no vairāk nekā divdesmit raidorganizācijām un solīja, ka “NRTP nākamnedēļ izskatīs daļu no raidorganizācijām pieprasītā materiāla. Vai tiks piemērotas sankcijas, to lems Padomes sēdē.”.

Tuvojas beigām jau otrā nedēļa pēc vēlēšanām, bet NRTVP nav ziņojusi par jelkādas daļas materiālu izvērtēšanu un jelkādu lēmumu, tostarp par aktu vai protokolu sastādīšanu sastāšanu par likuma pārkāpumu un iespējamām sankcijām. Savukārt otrdien NRTVP izplatīja ziņu, ka “Nacionālā radio un televīzijas padome rīko tikšanos ar preses un elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu pārstāvjiem par priekšvēlēšanu procesa atspoguļojumu televīzijas un radio raidorganizācijās”. Uz šī raksta autora jautājumu – vai iepriekš nebūtu iespējams saņemt solīto docenta Runča studentu veikto monitoringu jeb analīzi, lai var mierigi un savlaicīgi izstudēt un sagatavot jautājumus – sekoja preses sekretāres atbilde: “Padome pašlaik pati iepazīstas ar šiem materiāliem un pirms tas nav izdarīts Padome nevēlas izsniegt šo materiālu citiem. Tikšanās galvenais akcents nebūs šis ziņojums, tā būs tikšanās tikai viena no daļām. Rītdienas tikšanās vairāk ir domāta kā diskusija ar visām iesaistītajām pusēm nevis kā preses konference”

Jāatzīmē gan, ka minētā monitoringa grupas pārstāvji uzstājās ar sava darba rezultātiem jau pirmdien, Latvijas Universitātes seminārā “Pašvaldību vēlēšanas: pārsteigumi un mācības”. Tiesa gan, aculiecinieki diezgan vienprātīgi izsaka kritiku par tur dzirdēto nepārliecinošo un nekonkrēto prezentāciju, ko grūti nosaukt par pētījumu. Tomēr jautājums jau nav par studentu, bet par NRTVP darbu. Jo, jāatzīmē, ka pagājušajā nedēļā NRTVP paguva uzstāties ar brīdinājumiem LNT par krievu valodu seriālos un par slēpto alkohola reklāmu, ko padome saskatījusi Baibas Sipenieces raidījumā “Zvaigžņu stunda” intervijā ar Latvijas Viskija kluba prezidenti marta sākumā. Par politiskajā reklāmām, kas notika gan pirms, gan pēc tam, - ne vārda…

(Materials tiks turpināts dienas otrajā pusē, pēc pasākuma radio un TV padomē)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!