Foto: Reuters/Scanpix
Eiropadome nesen apstiprināja, ka Eiropas Savienības vārdā tiks parakstīta Eiropas Padomes konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Tas, neapšaubāmi, ir solis pareizajā virzienā, ja Eiropa vēlas ar lielāku apņēmību un visiem iespējamiem līdzekļiem vērsties pret visizplatītāko cilvēktiesību pārkāpumu.

Pievienošanās Stambulas konvencijai ir sieviešu un meiteņu, un Eiropas Savienības iestāžu būtiska prioritāte. Pateicoties konvencijas holistiskajai pieejai, tā ir stūrakmens cīņā pret vardarbību, kas saistīta ar dzimumu un vardarbību ģimenē. Konvencijas pamatuzdevumi ir vardarbības novēršana, sieviešu aizsardzība un vainīgo saukšana pie atbildības, kā arī integrētu rīcībpolitikas virzienu īstenošana. Tā ir juridisks instruments, ar ko sniedz atbalstu sievietēm, meitenēm, sievietēm ar invaliditāti un sievietēm migrantēm.

Eiropā katra trešā sieviete savas dzīves laikā ir saskārusies ar vardarbību, kas saistīta ar dzimumu. 75% sieviešu, kuras strādā kvalificētos vai vadošos amatos, ir saskārušās ar seksuālu uzmākšanos, un katra desmitā sieviete ir pieredzējusi vajāšanu vai uzmākšanos tiešsaistē. Vardarbība pret sievietēm Eiropā joprojām ir plaši izplatīta.

Ar dzimumu saistīta vardarbība notiek visās valstīs un visos sociālajos līmeņos. No vardarbības ģimenē līdz seksuālas uzmākšanās gadījumiem darbavietā, no uzmākšanās līdz piespiedu laulībām – sievietes saskaras ar vardarbību, diskrimināciju un stereotipiem, kas neļauj viņām pilnībā izmantot savu profesionālo vai sociālo potenciālu.

Daudzas sievietes joprojām izvēlas neziņot par to, ka ir cietušas no vardarbības. Kādēļ? Tāpēc, ka pastāv priekšstati, kas attur sievietes no šādas rīcības. Nesen veiktas sabiedriskās aptaujas rezultāti liecina, ka, lai gan 96% Eiropas iedzīvotāju piekrīt apgalvojumam, ka ar dzimumu saistīta vardarbība ir nepieņemama, vairāk nekā ceturtdaļa atzina, ka konkrētos apstākļos izvarošana var būt attaisnojama. Vairāk nekā piektdaļa eiropiešu uzskata, ka sievietes bieži izdomā vai pārspīlē sūdzības par ļaunprātīgu izmantošanu vai izvarošanu.

Mēs nevaram ar to samierināties, un tas parāda, ka mums jādara vairāk, lai izskaustu šo parādību. Mums visiem ir jāvēršas pret stereotipiem, kas sievietes pakļauj riskam.

Nudien, ja mēs nenosodīsim vardarbību pret sievietēm, mūsu centieni visās dzīves jomās apkarot dzimumu nevienlīdzību un nelīdzsvarotību būs veltīgi. Turklāt cieš ne tikai vardarbības upuri – tā rezultātā cieš arī mūsu sabiedrība. Kādā 2014. gada pētījumā tika konstatēts, ka vardarbība pret sievietēm rada arī ekonomiskus zaudējumus: aptuveni 226 miljardu eiro apmērā gadā.

Mēs Eiropas Savienībā nevaram par vardarbību pret sievietēm runāt pieklusināti. 2017. gadā mēs vēlamies palielināt informētību par visa veida vardarbību pret sievietēm un darīsim to kampaņā "Saki nē! Vardarbība pret sievietēm ir jāizbeidz!". Mūsu mērķis ir šajā cīņā vienot dalībvalstis, NVO un speciālistus, piemēram, ārstus un policijas spēkus.

Ar dzimumu saistītu vardarbību var apkarot vienīgi ar saskaņotu rīcību. Mūsu tiesību aktiem, tiesām, veselības aprūpes iestādēm, plašsaziņas līdzekļiem, mūsu skolām un ģimenēm kopīgi ir jāpauž viens vēstījums: vardarbība ir nepieņemama, pret to nekad nevar būt iecietīga attieksme. Mums jāpanāk visu dalībvalstu līdzdalība. Lai stiprinātu mūsu rīcību, mums jāpanāk, ka dalībvalstis sniedz plašākus un labākus pierādījumus par vardarbību pret sievietēm. Tāpat mums ir jāpanāk, ka valstu valdības atrod veidus, kā pārvarēt šķēršļus un uzlabot to pieeju veiksmīgiem politikas risinājumiem, kuru mērķis ir izskaust šo parādību.

Novēlota rīcība vai nepieciešamo procedūru palēnināšana faktiski padara miljoniem sieviešu viegli ievainojamas. Katra aizejošā diena, kurā mēs neiesaistāmies cīņā pret vardarbību, kas saistīta ar dzimumu, ir vēl viena ciešanu diena vardarbības upuriem.

Tā kā visas ES dalībvalstis ir parakstījušas Stambulas konvenciju, tās atzīst, ka ar dzimumu saistīta vardarbība ir personas pamattiesību tiešs pārkāpums. Dažās dalībvalstīs konvencija vēl ir jāratificē. Mēs aicinām dalībvalstis, kuras vēl nav ratificējušas konvenciju, to izdarīt.

2017. gadam vajadzētu būt pavērsiena punktam, iezīmējot jaunu pieeju tam, kā valdības cīnās pret vardarbību pret sievietēm. Mums jāpanāk, lai cīņa būtu vēl enerģiskāka.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!