Foto: LETA
Tikai filmās ķīmiķi ir garlaicīgi tipiņi, kuri spiesti iztikt no minimālās algas un dzīvot pie vecākiem. Īstajā dzīvē izvēle apgūt ķīmiju nozīmē labu atalgojumu un darbu dinamiskā vidē.

Saskaņā ar prestižā biznesa žurnāla "Forbes" aplēsēm, starp sešām labāk apmaksātajām profesijām pasaulē pērn ierindojās arī ķīmiķi, turklāt, šai nozarei ir liels attīstības potenciāls. ASV ķīmijas nozarē strādājošais profesionālis var nopelnīt līdz pat 100 000 ASV dolāru gadā. Arī Latvijas uzņēmumiem ir ko piedāvāt ambicioziem jauniešiem - gan labu atalgojumu, gan karjeras izaugsmes iespējas.

Mūsu aplēses liecina, ka Latvijā nākamajos gados ķīmijas un farmācijas nozarē būs nepieciešami vismaz 1000 jaunu darbinieku, jo daudzi mūsu speciālisti ir pirmspensijas vecumā. Mums ir jādomā par paaudžu maiņu, tādēļ lielākie asociācijas uzņēmumi ir izveidojuši fondu izglītības un zinātnes atbalstam, šim mērķim ziedojot vairākus desmitus tūkstošu eiro gadā.

Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas biedri jau pašlaik cieši sadarbojas ar Latvijas lielākajām augstskolām, piedāvājot prakses vietas un stipendijas topošajiem speciālistiem. Lai atbalstītu ķīmijas studentus, tādi uzņēmumi kā "Olainfarm", "Rīgas laku un krāsu rūpnīca", "Grindeks" un citi piedāvā ne tikai prakses vietas, bet arī stipendijas labākajiem ķīmijas studentiem.

Savukārt valstiskā līmenī ir palielināts gan budžeta vietu skaits inženierzinātnēs, gan dabaszinātnēs. Tomēr eksaktajās nozarēs valsts finansētās budžeta vietas paliek neaizpildītas, turklāt beidzēju skaits ir krietni mazāks nekā to pirmkursnieku, kuri uzsāk studijas.

Par bezdarbniekiem nekļūs

Tā kā nozarē ikviens students ir būtisks, ķīmijas un farmācijas uzņēmumi aktīvi sadarbojas ar nozares mācību iestādēm un piedāvā prakses vietas, lai tādējādi motivētu topošos speciālistus palikt strādāt tajos pēc prakses beigām. Mūsu nozares uzņēmumi var piedāvāt labu atalgojumu un karjeras izaugsmes iespējas, turklāt konkurence uz vienu budžeta vietu ar ķīmiju un farmāciju saistītajās studiju programmās nav tik liela kā, piemēram, tiesību zinātnē un komunikācijās.

Latvijā vidējais atalgojums, saskaņā ar personāla atlases kompānijas CV Online pētījumu, pērn bija 659 eiro mēnesī, taču šeit gan ir jāpaskaidro, ka tā ir vidējā alga, saskaitot kopā gan speciālistu, gan cehā strādājošo cilvēku algas, tādēļ reālā mēneša alga, ko Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmumi var piedāvāt speciālistiem, ir krietni lielāka - līdz pat 2000 eiro mēnesī. Karjeras sākumā, vēl studējot pēdējos kursos vai tikko pēc augstskolas beigšanas, jaunais ķīmiķis var jau rēķināties ar algu, sākot no 700 eiro.

Kā liecina asociācijas biedru pieredze, atalgojums ir tikai daļa no motivācijas strādāt šajā jomā. Tikpat spēcīgs dzinulis ir vēlme radīt produktus, kas uzlabotu sabiedrības dzīvi.

Plašas profila iespējas

Latvijā ir stipra ražošanas bāze smalkās organiskās sintēzes, ķīmisko un farmaceitisko vielu ražošanā. Augsti attīstīta ir arī farmaceitisko produktu, krāsu, laku, ziepju un kosmētikas, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošana. Ķīmijas un farmācijas uzņēmumos darbs būs tiem, kuri grib piedalīties jaunu produktu izpētē, sekot to ieviešanai tirgū, uzraudzīt esošo produktu ražošanu un veikt citus pienākumus.

Zāles pret onkoloģiskām slimībām, kosmētikas līdzekļi, kas samazina grumbas, kā arī izturīgi un vienlaikus videi draudzīgi būvniecības materiāli ir tikai daļa no pētniecības iespējām, ko nozares uzņēmumi var piedāvāt jaunajiem speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!