Minimālā algas likme bruto medmāsai būtu jābūt tūkstotim eiro, bet ārstam 2,5 tūkstošiem eiro, lai varētu runāt par kaut cik samērīgu atalgojumu par darbu, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Vaicāta, cik papildu veselības aprūpes nozarē būtu nepieciešams naudas, lai nodrošinātu šādu algu līmeni, ministre sacīja, ka, lai šo uzrāvienu īstenotu un sasniegtu šādus atalgojuma līmeņus, papildu vajadzētu 400 miljonus eiro.

Ministre pauda, ka medmāsām ir viena no visgrūtākajām profesijām un atalgojumam jābūt krietni lielākam. Ministrija atalgojumā veselības aprūpes personālam cenšas panākt proporciju 100:6, kuras patlaban neesot. Runājot par gaidāmo algu pieaugumu medmāsām, Čakša sacīja, ka stacionārām māsām, kam ir 24 stundu maiņas, piemaksa vidēji būs 34%, norādot, ka tieši slimnīcās strādājošām medmāsām atalgojums būs lielāks tieši saistībā ar šo piemaksu, kas līdz šim nav bijusi ne par 24 stundu strādāšanu, nedz, piemēram, par darbu svētku dienās.

Līdz ar atalgojuma pieaugumu medmāsas, kas strādās stacionārā, saņems virs 600 eiro uz rokas. "Es nesaku, ka tas ir pietiekami, nevienā brīdī nesaku, ka tas ir pietiekami," uzsver ministre.

Runājot par medmāsu kategorizāciju, vaicāta, vai šī brīža kategorizējums sertificētās māsās un reģistrētās māsās nekavē vēlmi pilnveidoties un izglītoties, un iegūt augstāku kvalifikāciju, Čakša atbildēja, ka no iepriekš esošajām 13 kategorijām skaits samazināts uz sešām kategorijām. Tas darīts darba grupā, kurā bijusi arī medmāsu pārstāvošā asociācija. Darba grupā izvērtēta situācija un panākta vienošanās, kāpēc tieši jābūt šādām kategorijām.

Vienlaikus Čakša pauda, ka māsas šobrīd aktīvi strādā pie amata tālākas nākotnes. "Eiropā iet uz to, ka māsas ir aizvien izglītotākas un viņām tiek uzticēts arvien lielāks darba apjoms," skaidroja Čakša.

Kopumā, lai nodrošinātu veselības aprūpes sistēmas veiksmīgu un efektīvu darbību, būtu nepieciešami 1,6 līdz 1,7 miljardi eiro. Līdz ar to papildu 600 000 eiro vai 700 000 eiro tam finansējumam, kas kopumā nozarei paredzēts nākamgad.

Visvairāk papildu finansējuma nepieciešams tieši atalgojuma palielināšanai – 400 000 eiro –, bet pakalpojumu nodrošināšanai vajagot "vairs ļoti maz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!