Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" nav atteikusies parakstīt "Vienotības" radīto aicinājumu Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no amata, bet gan vēlējusies par to lemt koalīcijas padomē. Tomēr risinājumi, kā ļaut Saeimai lemt par Rimšēviča atstādināšanu, tiek meklēti, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (NA).

Iepriekš "Vienotības" politiķis Ainars Latkovskis teica, ka šī politiskā spēka sagatavotais lēmuma projekts ar aicinājumu Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no amata nav guvis atbalstu no ZZS un NA.

"Latkovska kungs ir pieredzējis politiķis, un viņš, protams, attiecīgā situācijā rīkojās," par Saeimas kolēģi saka Bērziņš.

"Ja nemaldos, iepriekšējā dienā izskanēja informācija, ka "Vienotība" ir aktīvi virzījusi uz trešo termiņu Latvijas Bankas prezidentu," viņš apgalvo, ļaujot noprast, ka rīcība, aicinot Rimšēviču atkāpties, pamatojama ar partijas vēlmi mainīt šo informatīvo fonu.

Patiesībā "Vienotības" aicinājums izskanējis tā sauktajā mazajā koalīcijas apspriedē, kas Saeimā notiek trešdienās pēc frakciju sēdēm, kurā partiju pārstāvji pārrunā jautājumus, kas saistīti ar Saeimas plenārsēdi. "Uz šo sēdi, kā man vēlāk atstāstīja, ieradās viens no "Vienotības" [pārstāvjiem] un teica - te ir dokuments, vajadzētu parakstīt," apgalvo Bērziņš. Nacionālajai apvienībai nebija pietiekami informācijas un lemts, ka jautājums jāskata nākamās pirmdienas koalīcijas sēdē.

"Mēs ļoti labi saprotam, ka šis ir aicinājums, kuram nav absolūti nekādu tiesisku seku," uzsver Bērziņš.

Jautāts, vai Saeima var atbrīvot Rimšēviču no amata, Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs atgādināja, ka Rimšēvičs ir arī Eiropas Centrālās bankas uzraudzības padomes loceklis. "Šobrīd tiek meklēti risinājumi, es personīgi domāju, ka šie risinājumi tiks atrasti," saka Bērziņš.

Viņš atgādina, ka Budžeta komisijā tiek skatīti likuma grozījumi, kas paredz "šādās situācijās" centrālās bankas prezidentu atcelt no amata pienākumu pildīšanas.

Kā daudzkārt ziņots, Rimšēvičs pirms teju divām nedēļām tika aizturēts un tiek turēts aizdomās kukuļņemšanā. Kā viens no drošības līdzekļiem viņam piemērots arī liegums attiecībā uz Latvijas Bankas prezidenta pienākumu pildīšanu, tomēr viņš paziņojis, ka amatu neatstās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!