Foto: LETA

Esiet sveicināti, "Delfi TV" skatītāji! Šodien "Delfi TV" studijā Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele. Satversmes tiesas tiesnese viņa ir nu jau gandrīz trīs gadus, Satversmes tiesas priekšsēdētāja tikai nedaudz vairāk kā pusgadu. Pirms tam desmit gadi Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneses amatā. Satversmes tiesa Latvijā, vērtējot likumu un citu tiesību aktu atbilstību vai neatbilstību Satversmei vai savstarpējās neatbilstības, ik pa brīdim nokļūst mediju virsrakstos visaugstākajās līnijās. Šogad trīs lietas varētu īpaši skaļi izcelt: spriedumu par solidaritātes nodokli, spriedumu par tiesnešu algā un par pielaidēm valsts noslēpumam. Bet kopumā mūsu saruna, protams, ne tikai par to, bet par tiesiskumu Latvijā kopumā. Labdien, Ziemeles kundze!

Labdien!

Es gribētu sākt ar jautājumu par Zolitūdes lietu, Zolitūdes traģēdiju un tās konsekvencēm. Mēs runājam dienu pēc četru gadu gadskārtas. Dažādi cilvēki komentē dažādi - politiķi saka vienas lietas, lietpratēji saka otras, cietušie saka trešās, apsūdzētie vai prokurori saka mazāk. Bet kopumā tiesvedība iet gandrīz jau divus gadus. Prognozes it kā ir, ka tiesvedība pirmajā instancē beigsies nākamgad, visticamāk pēc kāda gada. Tā ir pirmā instance. Pēc tam, visticamāk, apelācija vēl vairāki gadi. Rezultāts ir, ka tiesiskas konsekvences par notikušo, atbildīgie un vainīgie ar spriedumu, kas ir stājies spēkā - gandrīz 10 gadi. Tas ir no tiesiskuma adekvāti?

Redzat, šeit ir divi aspekti. Protams, šo jautājumu nevērtē Satversmes tiesa.

Bet jums kā Eiropas Cilvēktiesību tiesas bijušajai tiesnesei...

Tieši tā, šis ir tāds klasisks cilvēktiesību jautājums, proti, tiesības uz taisnīgu tiesu savlaicīgos termiņos. Man jāsaka tā, ka no Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakses viedokļa nav nekur iekalts sienā konkrēts datums gadu izteiksmē.

20 gadi - arī adekvāti.

Ir tests, ir konkrēts tests, kuru viedo četri elementi, proti, lietas sarežģītība, nešaubīgi, kādas vispār ir skartās intereses, tātad cik tās ir būtiskas, tad jautājums būs par to, cik efektīvi tiesa strādāja, bet tas ir viens no četriem kritērijiem, un arī apsūdzēto konkrētās stratēģijas un tā tālāk, kuras, mēs zinām, pastāv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!