Latvijā ir virkne skolu, kas nespēj atrast mācību priekšmetu skolotājus, tādējādi atstājot audzēkņus bez iespējas iegūt izglītību, brīdina izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V). Tomēr ministra pieminēto skolu direktori viņa sacīto pilnībā noraida.

Šadurskis raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" nosauca virkni skolu, kuras nevar atrast dažādu mācību priekšmetu skolotājus. Priekuļu novadā mēnešiem nenotiek stundas ģeogrāfijā, matemātikā, fizikā un sportā. Friča Brīvzemnieka pamatskolā Rīgā regulāri nenotiek latviešu valoda. Līdzīga situācija ir Ikšķilē un Tīnūžos, kur otro gadu neesot direktora un latviešu valodas skolotaja. Fizikas skolotāju nav Dobelē un Riebiņos. Angļu valodas skolotāju meklē Smiltenē. Savukārt Tērvetē nav iespējams pasniegt ekonomiku.

Šadurskis skaidro, ka problēmas atrast skolotājus rada nekvalitatīvais skolu tīkls. Proti, mazās slodzes dēļ skolotājiem nav iespējams nopelnīt algu. Piemēram, pieminētajā Priekuļu vidusskolā fizikas skolotājs varētu nopelnīt 90 eiro mēnesī, jo nedēļā viņam jānovada vien divas stundas.

"Katru gadu vidusskolu pabeidz apmēram 2000 jauniešu, kuri neatrod savu tālāku vietu ne darba dzīvē, ne tālākā izglītībā. Viņi ir jāpārkvalificē, maksājot dubultā par to, ko neizdara skola. Un tā ir vistīrākā pašvaldību atbildība, kas vienkārši nepilda likumu. Dibinātājam ir jānodrošina, lai skolā ir skolotājs, lai skolā notiek process," pauda Šadurskis.

Arodbiedrības "Latvijas izglītības vadītāju asociācija" vadītājs Rūdolfs Kalvāns, kurš direktora amatu ieņem Siguldas Valsts ģimnāzijā, portālam "Delfi" pauž, ka datus Šadurskis nav izdomājis – tie nāk no Valsts izglītības informācijas sistēmas par vakancēm skolās. Asociācijas ieskatā skolotāju trūkuma problēma Latvijā pastāv. Kalvāns zina teikt, ka pat Rīgas Valsts ģimnāzijās ir bijušas problēmas atrast pedagogus.

Kalvāns stāsta, ka mācību gada pirmajās nedēļās pedagogu trūkums skolās ir nereta parādība, taču, ja vakances aizpildīt neizdodas ilgāk par divām nedēļām, tas liecina par nopietnu problēmu.

Ikšķiles vidusskolas direktore Ginta Liepiņa noliedza Šadurska stāstīto par situāciju skolā. Visi skolotāji esot atrasti un stundas izkrītot vien pedagogu slimību gadījumā.

Skolas iepriekšējais direktors Česlavs Batņa, kurš šobrīd ir Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks sociālajos, izglītības un sporta jautājumos Šadurska izteikumus sauc par "pilnīgām muļķībām" un sola rakstīt ministram vēstuli, lūdzot atsaukt paustās ziņas.

"Tīnūžu pamatskolā otro gadu nav direktora, bet ir direktora pienākumu izpildītājs, kurš pilda šīs funkcijas. Jā, pirmo mēnesi bija problēmas ar latviešu valodas skolotāju, jo Tīnūžu skolā viena skolotāja aizgāja prom. Bet Šadurskis to pateica tā, ka šāda problēma ir ne tikai Tīnūžos, bet arī Ikšķilē. Šobrīd skolotāji ir, un viss darbojas. Tā informācija, ko pateica Šadurskis, ir nekorekta un apšaubāma," portālam "Delfi" skaidro Batņa.

Pilnu interviju ar izglītība un zinātnes ministru Šadurski ir iespējams redzēt šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!