Eiropas Centrālās Bankas (ECB) noteiktie termiņi, līdz kuriem "ABLV Bank" ir jāizpilda noteikti pasākumi likviditātes nodrošināšanai, ir ceturtdien un piektdien, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

"Pirmkārt, mēs šajā situācijā gribam dot iespēju bankai nodrošināt tās īstermiņa likviditāti, lai tā var turpināt darboties, ja tā to var izdarīt ECB noteiktajos termiņos," saka ministre.

Uz jautājumu par to, kas ir šie termiņi, viņa atbild: "ECB noteiktie termiņi ir šodien, rīt, kad bankai ir noteikti pasākumi jāizdara, lai pārliecinātu, ka ir īstermiņa likviditātes līdzekļi sagādāti."

"Latvijas valsts ar savu naudu nevienu eiro neriskē un neriskēs. Kāpēc cilvēkiem ir bažas? Tās ir saprotamas, jo visiem atmiņā ir "Parex", "Krājbanka" un citi gadījumi," uzsver Reizniece-Ozola.

Viņa apgalvo, ka "ABLV Bank" nav sistēmiski nozīmīga banka Latvijas finanšu nozarei. Finanšu un kapitāla tirgus komisija gan identificējusi "ABLV Bank" kā vienu no sistēmiski nozīmīgajām iestādēm.

"ABLV nav uzskatāma par sistēmiski nozīmīgu banku. ECB kā regulators regulē un uzrauga ABLV, ņemot vērā, ka tā ir liela banka, tā ir trešā lielākā banka, bet ABLV nav sistēmiskas ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību," apgalvo ministre.

FKTK gan jau svētdien vēstulē brīdinājusi par risku, ka gadījumā, ja "ABLV Bank" nekavējoties neatsāks pildīt maksājumus ASV dolāros, tas var provocēt naudas līdzekļu aizplūdi no citām bankām Latvijā un izraisīt noguldījumu aizplūdi vismaz no četrām kredītiestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!