Viena no spilgtākajām Latvijas sporta personībām Valdis Valters, kurš nesen tika uzņemts Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Slavas zālē, Latvijas basketbolā piedzīvojis vairākas paaudzes, un raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" viņš tās salīdzināja.

"Latvijā bija "zudusī" paaudze, kurai, godīgi sakot, nepaveicās, jo viņi bija padomju savienības produkts, kas vēlāk nonāca pārejas posmā. Es domāju (Robertu) Štelmaheru un pārējos. Savukārt ar "tusētāju" paaudzi bija ļoti vienkārši – viņi no sociālistiskās sistēmas pārgāja uz kapitālismu un, sākot pelnīt naudu, cilvēkiem vienkārši sagriezās galva. Es, piemēram, savu dēlus pilnībā nevarēju kontrolēt. Tagad viņi apzinās, kādas muļķības ir darījuši," stāstīja Valters.

Valters uzskata, ka šī brīža basketbola paaudze ir mācījusies no "tusētājiem", un viņu attieksme pret darbu ir daudz profesionālāka un izklaides brīvajā laikā piezemētākas.

"Tagad ir nomainījusies paaudze. Tagad viņi arī iet uz bāriem, bet viņiem vismaz nekrīt "širmis" ciet. Viņi dzer varbūt pat vairāk, bet viņi to dara klusi un mierīgi. Galvenais priekšgalā ir Kristaps Porziņģis, kurš vispār neko tādu nedara. Viņš ir tas labais piemērs, ka ar darbu var nopelnīt 200 miljonu līgumu. Es ļoti cerēju, ka tas būs Andris Biedriņš, bet viņš "nogāja no trases"."

Viens no spilgtākajiem basketbolistiem Latvijas vēsturē ir Kaspars Kambala, un Valdis Valters vērtēja arī viņa karjeru: "Kaspars Kambala savu karjeru ir "sačakarējis" pilnībā. Mēs zinām, par ko viņš tika diskvalificēts. Viņa dzīve ārpus basketbola viņu sagrāva. Ja viņam būtu Porziņģa motivācija un uzvedība, viņš būtu NBA spēlētājs, bez variantiem."

Tāpat raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" tika aizskarta patriotisma tēma, un Valdis Valters uzsvēra, ka viņš PSRS laikā bija Latvijas patriots.

"Es varēju aizbraukt uz Maskavas CSKA un tur spēlēt. Man bija desmitiem iespēju. VEFs tolaik bija kā Latvijas izlase. Kad VEFs spēlēja pret Kauņas "Žalgiri", tā bija kā spēle Latvija pret Lietuvu. Tad bija spēles arī Latvija pret Gruziju, Latvija pret Krieviju. Kad Helmuts (Balderis) aizbrauca spēlēt uz CSKA, kāds toreiz te bija kritums. Visa Latvija par to pārdzīvoja. Tieši tas bija tā laika patriotisms – nepamest savu valsti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!