Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Razmusa šobrīd ir "uz slimības lapas". Viņa ik pa laikam pārtrauc rehabilitācijas periodu un piedalās lēmumu pieņemšanā, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners.

"Razmusas kundze oficiāli ir uz slimības lapas," teica Kušners, atbildot uz jautājumu par to, kādēļ Latvijas Bankas pienākumu izpildītāja nav manīta, runājam publiski.

"Viņa ir pārcietusi operāciju - vēl pirms visiem lielajiem notikumiem, un jau atradās uz slimības lapas. Šobrīd viņa ik pa laikam pārtrauc rehabilitācijas periodu, kurš būs diezgan ilgs, un piedalās lēmumu pieņemšanā. Līdz ar to cilvēku šādā veselības stāvoklī mēs tomēr cenšamies pasaudzēt. Tas jau prasa ļoti lielu slodzi un atdevi no viņas puses," turpināja Kušners.

Laikā, kad Razmusa ir "uz slimības lapas", tad Arvils Sautiņš kļūst par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Kušners skaidroja, ka ikdienas bankas vadību kā finanšu uzņēmumu uztur valde. "Savukārt publiskā vara pieder padomei. Padome ir tā, kura izdod Latvijas bankas noteikumus, kuru juridiskais spēks ir tāds pats kā Ministru kabineta noteikumiem. Mēs esam mazais Ministru kabinets, tikai mazajā pasaulītē, kas attiecas uz centrālās bankas funkcijām," viņš atzīst.

Jau vēstīts, ka likums par Latvijas Banku paredz, ka centrālās bankas prezidenta prombūtnes laikā Latvijas Bankas prezidenta pienākumus pilda viņa vietnieks. Tāpat vietnieks pilda centrālās bankas prezidenta pienākumus gadījumā, ja Latvijas Bankas prezidents atbrīvots no amata vai beidzies viņa pilnvaru laiks, līdz jauna Latvijas Bankas prezidenta apstiprināšanai.

Latvijas Bankas prezidenta vietniece ir plašākai sabiedrībā maz zināmā Razmusa. Viņa Latvijas Bankā strādā jau kopš 1993. gada, bijusi Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietniece, piedalījusies šīs pārvaldes veidošanā un funkciju attīstīšanā un izpildē, liecina centrālās bankas mājaslapā publicētā informācija.

Razmusa pārstāvējusi Latvijas Banku Eiropas Centrālo banku sistēmas Monetārās politikas komitejas Valsts finanšu darba grupā un Banku uzraudzības komitejā, darbojusies Eiropas Centrālo banku sistēmas Finanšu stabilitātes komitejā un Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas Konsultatīvajā speciālistu komitejā, ir daudzu publikāciju autore. Pirms darba Latvijas Bankā Razmusa strādāja Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā, kā arī Rīgas Tehniskajā universitātē par vecāko pasniedzēju.

Saeima 2011. gada februārī apstiprināja Razmusu par Latvijas Bankas padomes locekli, bet 2014. gada martā parlaments apstiprināja viņu uz sešu gadu pilnvaru termiņu Latvijas Bankas prezidenta vietnieka amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!