Valdības uzņemtais virziens veselības aprūpes sistēmas problēmu risināšanā ir aplams, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Veselības aprūpē mēs turpinām Latvijas iedzīvotāju mānīt. Mēs turpinām viņam stāstīt, ka mums ir pati labākā sistēma Eiropā un ka mēs esam visu apmaksājuši," teica Rimšēvičs.

Realitātē daudzi no pakalpojumiem, ko valsts it kā iedzīvotājiem piedāvā no budžeta finansējuma, arī ir jāapmaksā pacientam. Turpretim Latvijas Banka šo situāciju piedāvā labot, definējot grozu, ko valsts ir spējīga apmaksāt, konstatējot trūkstošo finansējumu visu apsolīto pakalpojumu segšanai un ieviešot valsts kontrolētu apdrošināšanas mehānismu.

Savukārt valdības pašlaik uzņemtais virziens, viņaprāt, ir aplams. "Galvenā aplamība ir tā, ka cilvēki joprojām nesaprot, kas viņiem pienākas, cik tas maksā, kā mēs varam panākt zemākas rindas un pakalpojumu pieejamāku."

Rimšēvičš gan atzina, ka Latvijas Bankas eksperti nav lielākie veselības aprūpes speciālisti. Tomēr viņš uzsvēra nostāju pēc iespējas efektīvāk izmantot līdzekļus, lai nākotnē nebūt jāceļ nodokļus.

"Pašlaik Latvijā cilvēki baidās iet pie ārsta, jo viņi nezina, cik tas maksās," viņš atbildēja uz kritiku. Viņaprāt, Latvijas Bankas piedāvātais risinājums netiek virzīts politisku iemeslu dēļ, bet nākotnē tas varētu atgriezties dienaskārtībā.

Pilnu interviju ar Ilmāru Rimšēviču iespējams redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!