Bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas indēšana Lielbritānijā bija demonstratīva, tādēļ tā vērtējama kā hibrīdkara elements un arī brīdinājums cietiem Krievijas specdienestu aģentiem, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

"Pirmkārt, es domāju, ka tas bija tomēr zināms hibrīdkara elements, parādot, ka mēs varam jūsu teritorijā izdarīt kaut ko. Tāda veida ķīmisko vielu kā polonijs vai "novičok" lietošana, kur visi skaidri zina, ka tas ir valsts rīcībā, ka jūs nevarat to nopirkt saimniecības preču veikala trešajā nodalījumā - tas parāda, ka drusku tam bija apzināts raksturs. Un tad - ko jūs darīsiet? Bombardēsiet Maskavu? Taču nē. Izsūtīsiet diplomātus? Daudzi saka, ka par vāju. Sankcionēsiet oligarhus? Tas šobrīd ir dienas kārtībā. Tā ir tāda ļoti asimetriska rīcība," izvēles raksturo ministrs.

Otrkārt, tas ir "brīdinājums tiem Krievijas specdienestu cilvēkiem, kas kādu laiku ir strādājuši citu dienestu vadībā vai labā, ka "mēs jūs dabūsim, nedariet tā"".

Ministrs pieļauj, ka Krievija pārrēķinājās, negaidot tik stingru atbildes rīcību, "līdzīgi kā pārrēķinājās savulaik 2014. gadā Ukrainā".

Viņš pauž pārliecību, ka Skripaļu indēšana bija demonstratīvs pasākums. Turklāt tas bijis arī uzbrukums Lielbritānijas valsts varas pārstāvim, jo viens no cietušajiem ir arī policists. Uzrukums noticis NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts teritorijā. "Savā ziņā man bija pat brīžiem sajūta, ka tika darīts viss, lai mēs par to uzzinātu," atzīst Rinkēvičs.

Viņš atgādināja, ka pēc radioaktīvā polonija lietošanas Lielbritānijā uzbrukumā pret bijušo Krievijas izlūkdienestu aģentu Aleksandru Ļitviņenko 2006. gadā pagāja ilgs laiks līdz izmeklēšanai un reakcija bija daudz maigāka. "Bet tie bija citi laiki," piebilst ministrs.

Daudzkārt ziņots, ka bijušais Krievijas izlūkdienestu aģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Lielbritānijas pilsētā Solsberi. Slimnīcā nonāca arī policists, kurš pirmais ieradās notikuma vietā. Sieviete aptuveni mēnesi pēc notikuma tika izrakstīta no slimnīcas, bet viņas tēvs aizvien ir hospitalizēts, lai gan jaunākās ziņas liecina, ka arī viņa stāvoklis uzlabojas. Cietušais policists slimnīcu atstāja aptuveni divas nedēļas pēc notikušā.

Nedēļu pēc notikuma Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka Skripaļi saindēti ar militāras klases nervu aģenta veidu "novičok", pieļaujot, ka uzbrukumā vainojama Krievija.

Skripals Krievijā tika apsūdzēts par Krievijas izlūkošanas aģentu identitāšu nodošanu Apvienotās Karalistes Slepenajam izlūkošanas dienestam MI-6.

Viņš bija viens no četriem ieslodzītajiem, kuru 2010. gadā Maskavā atbrīvoja apmaiņā pret 10 ASV spiegiem. Tad Skripaļs ieguva patvērumu Lielbritānijā.

Pilnu interviju ar Edgaru Rinkēviču var redzēt šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!