Lai ļautu skolotājiem nopelnīt, lauku vidusskolu klasēs būtu jābūt vairāk par 12 skolēniem, taču konkrētu skaitli Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) vēl nenosauc.

Šadurskis raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" uzsvēra, ka šobrīd skolēnu pietiek vien 130 vidusskolām. "Aprēķins ir ļoti vienkāršs: ja mēs gribam, lai 11. un 12. klasē skolēniem ir izvēle, kurus priekšmetus viņi apgūst padziļināti, mums ir vajadzīgas vismaz divas paralēlklases vidusskolā, lai ir vismaz divi grozi, ko skola piedāvā," norādīja ministrs.

Pilsētu vidusskolās būtu jābūt vismaz 20 skolēniem klasē un divām paralēlklasēm, valsts attīstības centros iesākumā vismaz vienai klasei ar 20-25 skolēniem, savukārt pierobežā, kur 40 kilometru attālumā nav citas alternatīvas, klasē varētu būt mazāk bērnu, pieļāva Šadurskis. Konkrētu skaitli ministrs nenosauca, bet atzina, ka 12 būtu par maz, jo "skolotājiem jāļauj nopelnīt".

"Ja es pateikšu šobrīd skaitli par maz, tad es augstāk nekad nepateikšu. Ja es šobrīd pateikšu skaitli par daudz, tad pašvaldības nāks ar dakšām," norādīja izglītības un zinātnes ministrs.

Šadurskis cer, ka Saeimai pietiks atbildības pieņemt nepieciešamos grozījumus Izglītības likumā, lai valdībai būtu tiesības notikt minimālo pieļaujamo skolēnu skaitu.

Saeima pirms nedēļas konceptuāli atbalstīja šo deleģējumu Ministru kabinetam. Paredzēts, ka grozījumi stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī. Galīgajā lasījumā par šo likumprojektu Saeima plāno lemt novembra beigās.

Pilnu interviju ar izglītība un zinātnes ministru Šadurski ir iespējams redzēt šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!