"ABLV Bank" neatvēršana un noguldījumu nepieejamība nepaliks bez sekām visā Latvijas finanšu sistēmā, tomēr uzraugošās institūcijas nepauž bažas par "domino efektu" un ievērojamu līdzekļu aizplūšanu arī no citām bankām.

Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners piektdien raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja, ka neredz pamatu, lai rastos panika un naudas aizplūšana no bankām, kas apkalpo Latvijas iedzīvotājus. Savukārt no kredītiestādēm, kuru klienti pamatā ir nerezidenti, nauda varētu aizplūst "tajā gadījumā, ja noguldītājiem radīsies sajūta, ka notiek vēršanās nevis pret šo vienu banku vai šai vienai bankai ir problēmas, bet ka acīmredzot tā ir sistēmiska iedarbība uz visu sektoru".

"Latvijas Bankai primāri rūpe ir par finanšu sistēmu, finanšu stabilitāti. Tādēļ mūsu dabiskā atbilde vienmēr ir - nelaužam finanšu sistēmu, palīdzam visām bankām, kurām ir problēmas," skaidroja Kušners. "Jo īpaši, ja tā ir tik liela banka, tas nepaliek bez sekām finanšu sistēmā," par bankas neatvēršanu teica centrālās bankas padomes loceklis.

Viņa ieskatā ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) paziņojums bija primāri "kā mērķēts šāviens" adresēts vienai bankai. Tomēr tas ir arī "nepārprotams mājiens un materiāls pārdomām valstij, kurā šī banka atrodas, jo banka tur nav pēkšņi ieradusies, bet banka tur ir atradusies pietiekami ilgi".

Piektdienas intervijā Kušners uzsvēra, ka sistēma ir mierīga un nekādu ārkārtas kustību nav.

Līdzīgu viedokli ceturtdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). ""ABLV" nav sistēmiskas ietekmes uz finanšu sektoru, un jebkurā gadījumā mēs esam gatavi visiem scenārijiem," raidījumā teica politiķe.

Par iespējamu domino efektu, kas izraisītu nerezidentu naudas aizplūšanu arī no citām Latvijas komercbankām, Reizniece-Ozola atzina, ka tas ir svarīgs jautājums. "Tieši tā iemesla dēļ mēs esam lūguši FKTK veikt regulāru monitoringu par to, kas notiek citās bankās, kur ir liels ārvalstu klientu īpatsvars. FKTK ir apliecinājis, ka katrai bankai ir savs koordinators, un regulāras naudas plūsmas un pārējās darbības tiek novērotas."

"Ja būs kādas aktīvākas kustības vai pārmērīgas darbības un riski, tad ir iespēja iecelt šajās bankās pilnvarniekus, lai varētu kontrolēt situāciju, un tas arī tiks darīts," apliecināja ministre.

Viņa gan apgalvoja, ka "balstoties uz tādu informāciju, kādu šobrīd dod regulators, šobrīd nav ievērojamu risku šādai situācijai".

Tiesa gan, "Delfi" rīcībā esoša vēstule liecina, ka jau pirms nedēļas, 18. februārī, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) brīdināja Latvijas Banku par risku, ka gadījumā, ja "ABLV Bank" neatsāks pildīt maksājumus ASV dolāros, tas var provocēt naudas līdzekļu aizplūdi no citām bankām Latvijā un izraisīt noguldījumu aizplūdi vismaz no četrām kredītiestādēm.

FKTK vadība vairāk nekā nedēļas garumā vairākkārt atteikusi dalību raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!