Zemnieks un motosportists Jānis Vinters neslēpj, ka viņu ļoti tracina daudzu Latvijas vadošo sportistu dalība ātro kredītu nozares reklāmas aktivitātēs. To, nebaidoties kļūt nepopulārs sportistu acīs, viņš sacīja intervijā raidījumam "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Taujāts par Latvijas šā brīža sporta nozari un kopiespaidu, Vinters bija atklāts un skarbs. Lai atvaino sportisti, mani ļoti tracina, ārkārtīgi tracina reklāma, kurās jūs atbalsta augļotāji. Man nav cita vārda kā nosaukt kompānijas īstermiņa kredītiem," sacīja Vinters.

Viņš norādīja, ka savulaik pašam bijuši sponsorēšanas piedāvājumi no šīm kompānijām, bet viņš no tiem esot atteicies.

"Zinu, kā tas notiek, mēs paši esam kredītņēmēji, bet ātrajos kredītos, domāju daudziem ir līdzīgs uzskats. Banka iedziļinās kredītņēmēja maksātspējā, bet, kas notiek ar ātrajiem kredītiem - viņus jau neinteresē, esi spējīgs vai nē. Viņi nevarēs paņemt, paņems tiesu izpildītājs, viņi tāpat nebūs zaudētāji," sacīja Vinters.

Jau ziņots, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centra apkopotā informācija liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgus turpina pieaugt un joprojām aktuāls ir jautājums par patērētāju maksātspējas vērtēšanas kvalitāti. Visbiežāk tiek kavēta distances kredītu (t.s. "ātro" kredītu) atgriešana - 28,45% kredītu atmaksa tiek kavēta un 61% kredītu tiek pagarināti, kas liecina, ka kredīti tiek izsniegti, pilnībā nepārliecinoties par patērētāju spēju atmaksāt kredītu.

Savukārt Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija informējusi, ka nebanku kreditēšanas sektorā 2016. gadā bija vērojama sabalansēta izaugsme. Patēriņa kredītos izsniegti 168,8 miljoni eiro, kas ir par 12% vairāk nekā 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!