Telekomunikāciju operatora "Lattelecom" piedāvātā televīzijas pamatpakete neatbilst Satversmē noteiktajai Latvijas identitātei, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele, uzsverot gan, ka šo viedokli pauž kā privātpersona, ne tiesnese.

Ziemele skaidroja, ka, esot Latvijas Republikā, nevēlas maksāt par televīzijas pamatpaketē iekļautajiem Krievijas kanāliem. "Tas, kādēļ man tas būtu jādara, man vēl arvien vēl nav skaidrs, izņemot to, ka tas ir tirgus noteikts,'' viņa teica.

Jautājums par pamatpaketē iekļautajiem televīzijas kanāliem ir adresējams valstij piederošo "Lattelecom" kapitāldaļu turētājiem, pauda tiesnese, uzsverot, ka savā televizorā vēlas redzēt Latvijas identitātei atbilstošākus televīzijas kanālus, bet kanālus citās valodās un ar sev interesējošu saturu var iegādāties papildus.

"Lai arī kā privātpersona es ļoti pārdzīvoju par to, kas tiek piedāvāts arī manai ģimenei, bet man jāsaka, ka es varu atļauties uzdot tikai retoriskus jautājumus," Domburam skaidroja Ziemele.

''''Lattelecom'' pauž sašutumu par Inetas Ziemeles, augstākās Latvijas tiesu sistēmas amatpersonas, publiski paustu viedokli. ''Lattelecom'' televīzijas piedāvājums atbilst visām Latvijas normatīvo aktu prasībām. Šāds amatpersonas viedoklis nodara kaitējumu godprātīgiem Latvijas uzņēmumiem, veicina negodīgu konkurenci, kā arī pirātiska satura izplatīšanu un jau tā nesamērīgo ēnu ekonomiku,'' portālam "Delfi" teica "Lattelecom" Izklaides un komunikāciju pakalpojumu nodaļas direktore Inga Alika-Stroda.

Viņa uzsvēra, ka ''Lattelecom'' savā televīzijas kanālu piedāvājumā jau no paša sākuma galveno uzsvaru licis uz Latvijā veidotiem televīzijas kanāliem latviešu valodā: ''Tieši mūsu televīzijas satura piedāvājumā vienmēr bijis visvairāk šādu kanālu, salīdzinot ar citiem operatoriem. Patlaban Interaktīvās TV ''Oriģinālajā pakā'' pieejami 15 Latvijā veidoti TV kanāli latviešu valodā, kā arī septiņi TV kanāli, kam pieejams tulkojums vai subtitri latviešu valodā. Mūsu mērķis ir latviešu valodā pieejama TV satura nepārtraukta paplašināšana.''

Kā liecina informācija "Lattelecom" mājaslapā, interaktīvās televīzijas "Oriģinālajā pakā" piedāvāti 45 kanāli, bet virszemes televīzijas pakā "Ekonomiskajā pakā" 31 kanāls, tostarp "Pirmais Baltijas kanāls", "RTR Planeta" un "NTV Mir".

Alika-Stroda arī norādīja, ka arī pats ''Lattelecom'' veido kanālus latviešu valodā – "360TV" un "STV Pirmā!", kā arī atsevišķus televīzijas kanālus, kuru saturs veltīts sabiedrībā aktuāliem notikumiem, piemēram, mūzikas festivālam ''Positivus''. Savukārt ārvalstu ziņu un informatīvie kanāli klāstā iekļauti, lai sniegtu daudzpusīgāku un kvalitatīvāku televīzijas kanālu klāstu, viņa pauda, piebilstot, ka "Lattelecom" "godprātīgi īstenojis Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumus par noteiktu ārvalstu kanālu retranslācijas aizliegumu".

''Augstu vērtējam Inetas Ziemeles kundzi kā konstitucionālo tiesību eksperti, tiesību jomas zinātnieci. Satversmes tiesas priekšsēdētājas viedoklim, kaut tas pausts kā privāts, ir liels svars un tādēļ, mūsuprāt, uztverams kā amatpersonas viedoklis. Nopietni izturamies pret šādiem apgalvojumiem. Mūsu izpratnē Latvijas identitāte ir brīva un demokrātiska sabiedrība atvērtā pasaulē. Savu piedāvājumu klientiem veidojam atbildīgi, un lielu uzsvaru liekot uz vietējo saturu latviešu valodā un sabalansētu ārzemju saturu, kā arī paļaujamies uz Latvijas iedzīvotāju un mūsu klientu spēju kritiski vērtēt medijos sniegto informāciju un pašiem patstāvīgi formulēt informētu viedokli,'' rezumēja Alika-Stroda.

Klientu iespēju izvēlēties un brīvāk komplektēt abonējamos televīzijas kanālus šobrīd ierobežojot kanālu īpašnieku licencēšanas politika.

Latvijas valstij Privatizācijas aģentūras personā pieder 51% "Lattelecom" kapitāla daļu, bet "Telia" grupas kompānijai "Tilts Communications" – 49%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!