Foto: LETA

Rīgā ceturtdien un piektdien notiekošajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā Armēnija un Baltkrievija ir atteikušās parakstīt paziņojumu, kurā Krievijas īstenotā Krimas aneksija būtu nosaukta par nelikumīgu, un šo iebildumu dēļ tiks izstrādāts kompromisa teksts, ziņoja britu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz ES diplomātu teikto.

Šajā kompromisa paziņojumā tiks atzīmēts, ka ES nosoda situāciju ar Krimu, bet tajā arī būs atsauce uz Armēnijas un Baltkrievijas valdību nostāju ANO balsojumā 2014.gada martā, kad šīs valstis atbalstīja Krieviju.

Kopīga samita paziņojuma izstrādāšanu ir aizkavējušas gan domstarpības par konfliktu Ukrainā, gan ES nevēlēšanās piedāvāt Austrumu partnerības sešām dalībvalstīm iespēju iestāties ES, atzina intervētie diplomāti. ES Austrumu partnerības dalībvalstis ir Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina.

"Tās nav vieglas sarunas," sacīja viens diplomāts pēc sarunām Briselē par šī paziņojuma projektu, kuru ceturtdienas vakarā Rīgā izskatīs ES valstu un Austrumu partnerības valstu ārlietu ministri. Paziņojuma publicēšana ir paredzēta samita noslēgumā piektdien.

Rīgā ceturtdien un piektdien notiekošais ES Austrumu partnerības samits ir viens no galvenajiem notikumiem Latvijas prezidentūras laikā ES padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!