Foto: Reuters/Scanpix

Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) valstu sadarbība ar Eiropas Savienību (ES) ir pozitīvs solis, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauda ASV Valsts departamenta valsts sekretāra palīga pirmais vietnieks Ričards Houglends.

Lūgts komentēt Krievijas iniciēto EES, Houglends norādīja, ka kādu laiku bijis ASV vēstnieks Kazahstānā, kura EES ir nozīmīga pārstāve.

"Jāsaka, ka ASV nav absolūti nekādu iebildumu šāda veida tirdzniecības un ekonomikas savienībām, mēs tās pat atbalstām," norādīja Houglends, aicinot paraudzīties uz līdzīga veida savienībām Austrumāzijā vai uz Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības asociāciju. "Mēs pašlaik strādājam pie tirdzniecības un tranzīta nolīguma ar Klusā okeāna valstīm," viņš sacīja, piebilstot, ka savienības un nolīgumi var nest pozitīvas pārmaiņas, taču "brīžos, kad tos izmanto politiskiem mērķiem, tas jau ir cits jautājums".

Houglends gan norādīja, ka pašreizējās EES dalībvalstis ir paudušas stingru pārliecību, ka savienībai jābalstās uz ekonomiskajām interesēm.

Savukārt, lūgts komentēt iepriekš izskanējušās ziņas, ka atsevišķas ES dalībvalstis piedāvājušas sākt sadarbību ar EES, Houglends atzina, ka neredz iemeslu, lai tas netiktu darīts, tomēr, ņemot vērā pašreizējos notikumus reģionā, tas varētu notikt brīdī, kad situācija būs mainījusies.

"Taču beigu beigās tas būs katras valsts individuālais lēmums, cik ļoti tā sadarbosies ar ES," viņš sacīja, par piemēru minot Kazahstānu, kas salīdzinoši nesen parakstījusi sadarbības līgumu ar ES. "Tas ir spilgts piemērs, kā EES valsts var vienlaikus sadarboties ar ES, un es uzskatu, ka tas ir pozitīvs solis," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!