Foto: AFI
Pirmdien, 3.novembrī, ir pirmā darba diena Žana Kloda Junkera vadītajai Eiropas Komisijai (EK), kurā Valdis Dombrovskis ieņem ietekmīgo viceprezidenta amatu eiro un sociālā dialoga jautājumos. Dombrovska birojā no septiņiem padomniekiem trīs izvēlēti no Latvijas, informēja biroja pārstāvji.

Birojā strādā septiņi padomnieki no vairākām Eiropas Savienības (ES) valstīm, tai skaitā trīs latvieši.

Viens no Dombrovska biroja darbiniekiem būs Gints Freimanis, bijušais Ministru Prezidenta padomnieks tautsaimniecības jautājumos, pirms darba uzsākšanas Eiropas Komisijā, bija padomnieks Latvijas Republikas Finanšu ministrijā, atbildot par ārējām attiecībām ar starptautiskajām finanšu institūcijām, kā arī par investīciju projektu attīstību un pārraudzību.

Elīna Melngaile iepriekš bijusi padomniece ES Attīstības komisāra Andra Piebalga birojā; līdz tam strādāja par padomnieci ES lietu jautājumos Latvijas Republikas Ministru Prezidenta birojā; no 2004. - 2009. gadam vadīja Eiropas Parlamenta deputāta Valda Dombrovska biroju.

Žaneta Vegnere iepriekš bijusi Eiropas Parlamenta Mediju politikas direktora padomniece (2007. – 2014.) un Eiropas Tautas Partijas (ETP) grupas preses padomniece (2006. – 2007.); darbu Eiropas Parlamenta mediju dienestos uzsākusi 2003.gadā.

Birojā administrācijā būs pārstāvēti arī citi pārstāvji no Latvijas: Rita Voine, kura bija Eiropas Parlamenta deputāta Valda Dombrovska biroja vadītāja, iepriekš koordinējusi Eiropas Parlamenta deputātu Alda Kušķa un Ivara Godmaņa biroju darbu, un Laila Bernere, kura strādāja EK Attīstības komisāra Andra Piebalga birojā.

Savukārt Dombrovska biroja vadītājs ir soms Tanelī Lahti, kurš iepriekš vadījis ES Ekonomikas, monetāro lietu un eiro komisāra Jirki Katainena kabinetu, bet pirms tam bijis Katainena priekšgājēja Oli Rēna padomnieks (2010 – 2014). Lahti ir studējis Somijas un Vācijas universitātēs, iegūstot doktora grādu ekonomikā. Tāpat Lahti ir strādājis ar ES ekonomiskās pārvaldības jautājumiem, kā arī bijis tieši iesaistīts Latvijas pievienošanās eirozonai sagatavošanā.

Kā vienu no pirmajiem uzdevumiem Valdis Dombrovskis min eirozonas valstu budžetu veidošanas uzraudzību nākamajam gadam: "Ciešākas budžeta politikas koordinācijas ietvaros Eiropas Komisijai līdz novembra beigām jāsniedz detalizēts atzinums par katru no eirozonas valstu budžeta plāniem. Atzinumu izstrādē tiks ņemtas vērā jaunās ES dalībvalstu makroekonomiskās prognozes." Tāpat šonedēļ notiks Eiropas Centrālās Bankas (ECB) Padomes sēde, kā arī Eirogrupas un Ekonomikas un finanšu padomes (ECOFIN) sanāksmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!