Foto: Reuters/Scanpix

Lai arī eirozonā un 28 Eiropas Savienības (ES) valstīs izaugsme pieaug, tomēr monetārā politika neatrisinās visas problēmas, tā preses konferencē pēc Ekonomisko un finanšu jautājumu ministru (ECOFIN) neformālās tikšanās norādīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis klātesošajiem žurnālistiem norādīja, ka šodien Rīgā notikušajā tikšanās diskusijas galvenokārt koncentrējās par ekonomisko situāciju Eiropā, īstenojot strukturālās reformas, kā arī investīcijas. "Varam nedaudz atviegloti nopūsties, jo eirozonā un 28 ES valstīs izaugsme pieaug, tomēr monetārā politika neatrisinās visas problēmas," skaidroja Dombrovskis, piebilstot, ka politikas veidotājiem tagad būtu jārīkojas apņēmīgi.

"Eiropa atgūstas, taču tas notiek lēnām. Atgūšanās būs atkarīga no kopīgas izaugsmes stratēģijas. Šodienas diskusija koncentrējās uz strukturālajām reformām. Simulācijas, ko veikusi EK, ja visas valstis īstenotu nacionālā līmenī nepieciešamās reformas, būtiski palielinātu iekšzemes kopproduktu," piebilda Dombrovskis, skaidrojot, ka ir zināmas problēmjomas daudzās ES valstīs - daudzās valstīs jārisina segmentēta darba tirgus problēma.

"Tā rezultātā dažās ES valstīs ir liels jaunatnes bezdarbs.

Reformas jau tagad dod rezultātus vairākās valstīs, tostarp Latvijā un Īrijā," norādīja EK viceprezidents. Viņš gan arī norādīja, ka strukturālās reformas jāpielāgo nacionālai videi, kas nodrošinātu konverģenci Eiropas ekonomikā. "Šis ir īstais brīdis, lai īstenotu reformas," viņš piebilda.

Arī Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs (V) norādīja, ka joprojām ir neatrisinātas problēmas, par piemēru minot pazemināto produktivitāti, kā arī augsto bezdarba līmeni.

"Mums ir jāveic strukturālās pārmaiņas, lai nodrošinātu izaugsmi, investīcijas, kā arī nodarbinātību. Ar šīm reformām Eiropa nedrīkst vilcināties, tās ir nepieciešamas tagad, taču tam ir nepieciešams arī iedzīvotāju un sociālo partneru atbalsts," skaidroja Reirs. "Mums ir jāstrādā, lai ES neatpaliktu no citiem reģioniem. Esmu pārliecināts, ka strukturālās reformas atgriezīs investīcijas Eiropā," viņš piebilda.

Kā ziņots, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šodien un rīt norisināsies ECOFIN ministru neformālā tikšanās, kurā viens no centrālajiem jautājumiem būs Grieķijas finanšu problēmas.

Formālās ECOFIN padomes notiek aptuveni reizi mēnesī, bet ik pa sešiem mēnešiem dalībvalstu finanšu ministri dodas uz prezidējošo valsti, lai neformāli pārrunātu aktuālos jautājumus ekonomikas un finanšu jomā. Neformālais ECOFIN parasti tiek izmantots kā platforma jaunu iniciatīvu un sarežģītāku jautājumu pārrunāšanai un to virzības sagatavošanai nākamajās formālajās ECOFIN padomēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!