Foto: LETA
Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis (V) varētu būt viens no reālākajiem kandidātiem uz prestižo Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidenta krēslu, piektdien intervijā LTV apstiprināja Dombrovska partijas biedrs Artis Pabriks (V).

Šādu informācija pieļauj arī ietekmīgais  britu izdevums „Economist", minēdams, ka starp potenciāli reālākajiem kandidātiem šobrīd minami - bijušais Igaunijas premjers Andrus Ansips, bijušais Somijas premjers Jirki Katainens, Īrijas premjers Enda Kenijs un Valdis Dombrovskis.

Eiropas ziņu portāls „Euractiv” kā vienu no iespējamiem kandidātiem piemin arī Dānijas premjeri Helli Torningu-Šmitu. Dānijas politiķe izcēlusies ar izteikumiem, kas aizstāv ideju par pievienošanos eirozonai.

Katainens, Kenijs un Dombrovskis kā potenciāli līderi tika minēti arī cīņā par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu. Visi trīs politiķi pārstāv EP Eiropas Tautas partijas (ETP) grupu. Dombrovskis pat tika izvirzīts kā viens no trim kandidātiem partijas kongresā, taču tajā negaidīti atsauca savu kandidatūru, tādējādi izrādot savu atbalstu Žanam Klodam Junkeram.

Šobrīd Padomes prezidents ir beļģu politiķis Hermans van Rompejs.

ES Padome pārstāv un aizstāv ES dalībvalstu nacionālo valdību intereses. Tās darbā piedalās valstu vadītāji vai par konkrēto politiku atbildīgie ministri no visām dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!