Foto: F64
Rīgā notiekošajam Austrumu partnerības samitam nav jāsper lieli soļi, tā pirms Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstu pieņemšanas pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa paziņoja Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks.

Tusks norādīja, ka, neskatoties uz agresiju un notiekošo karu, ES ir apliecinājusi sadarbību ar Austrumu parteriem. Viņš arī pauda pārliecību, ka partnerība ir kopēja ES prioritāte, piebilstot, ka ES vēlas saglabāt attiecības ar visām Austrumu partnerības valstīm, pielāgojot to ar katras valsts nepieciešamībām un vēlmēm.

"Mēs vēlamies palīdzēt tām mainīties, lai valstu sabiedrības būtu ieguvējas, neietekmējoties no ārējā spiediena," pauda Tusks, piebilstot, ka ES ir uzticama partnere ilgtermiņā.

"Rīgas samitam nav jāsper lieli soļi. Austrumu partnerība spers soli pa soli, gluži kā tika veidota ES," sacīja Tusks, norādot, ka Austrumu partnerība nav vērsta pret Krieviju.

Kā ziņots, Latvija kā ES Padomes prezidējošā valsts šodien un rīt, 22.maijā, Rīgā rīkos vienu no svarīgākajiem prezidentūras ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samitu. Paredzēts, ka sanāksmē piedalīsies 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība, tostarp Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Rīgas samits būs pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Plānots, ka samitā tiks izvērtēti sākotnējie asociācijas līgumu pagaidu īstenošanas rezultāti. Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu.

Tāpat ES apliecinās stingru politisko un praktisko atbalstu asociācijas līgumu īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!