Foto: PantherMedia/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) publicējusi aicinājumu vietējo un reģionālo kopienu un valstu vadītājiem izmantot Eiropas Savienības (ES) platjoslas sakaru finansējuma un atbalsta piedāvātās priekšrocības, liecina EK paziņojums.

EK ir sākusi iniciatīvu "Savienotā sabiedrība", kas aptver vairākas sistēmas, kuras izveidotas, lai pilsētām un lielpilsētām, vietēja mēroga platjoslas sakaru nodrošināšanas partnerībām un sakaru operatoriem sniegtu padomu, kā vislabāk piekļūt finanšu līdzekļiem un izstrādāt konkrētajiem apstākļiem pielāgotus uzņēmējdarbības modeļus, kuri palīdzētu vietējā līmenī ieviest ātrdarbīgus platjoslas sakarus.

"Savienotās sabiedrības" programmai līdz 2020.gadam jānodrošina, lai visās ES mājsaimniecībās būtu 30 megabitu sekundē (Mbps) platjoslas pieslēgums un lai puse mājsaimniecību abonētu 100 Mbps vai ātrdarbīgāku pieslēgumu. Kā norādījusi EK, pašreizējie ieguldījumi platjoslas sakaru tīklu attīstībā ir nepietiekami. Patlaban pieejamā informācija liecina, ka 30 Mbps pieslēgums pieejams 64% ES mājsaimniecību, bet 3% ir 100 Mbps pieslēgums, turklāt tikai 18% Eiropas lauku mājsaimniecību ir pieejami ātrdarbīgi platjoslas sakari.

Lai mainītu pašreizējo situāciju, EK izstrādājusi īpašus noteikumus, kas palīdz piešķirt valsts atbalstu platjoslas sakaru jomā tā, lai nekaitētu konkurencei. Tā rezultātā pēdējos gados ievērojami palielinājies dalībvalstu piedāvātā valsts atbalsta apjoms.

"Mēs esam gatavi palīdzēt vietējām pašvaldībām, reģionālajām iestādēm un platjoslas sakaru entuziastiem. Mēs vēlamies dot pieeju praktiskam atbalstam un finansējumam, lai palīdzētu īstenot ieceres vietējā līmenī," sacīja EK priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krusa.

EK līdz šī gada 15.oktobrim aicina visas ieinteresētās personas, kuras darbojas vietējā, reģionālā un valsts līmenī, iesniegt ES desmit gadu stratēģijas plāna "Digital Agenda" mājaslapā savas platjoslas sakaru tīkla izvēršanas projektu ieceres un plānus, lai saņemtu EK apstiprinājumu un atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!