Foto: Europa.eu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāpastiprina centieni novērst un atklāt ar ES fondiem saistītus krāpšanas gadījumus, norādīts Eiropas Komisijas (EK) publiskotajā gadskārtējā ziņojumā par ES finansiālo interešu aizsardzību.

Ziņojums liecina, ka ES fondu izmantošanā krāpšana atklāta attiecībā uz mazāk nekā 0,2% līdzekļu, tādēļ dalībvalstīm tiek ieteikts pārskatīt savus kontroles mehānismus, nodrošinot, ka tie balstīti uz risku un ir pareizi orientēti.

"Pēdējo piecu gadu laikā EK cīņu pret krāpšanu ievirzījusi jaunā līmenī. Ierosinātie stingrie un vērienīgie jaunie noteikumi, iniciatīvas un regulējums skaidri liecina, ka esam apņēmušies aizsargāt pilsoņu naudu no krāpniekiem. Tagad laiks reāli rīkoties dalībvalstīm, pastiprinot centienus novērst un atklāt krāpšanu un saukt pie atbildības tos, kuru krāpnieciskā darbība apdraud ES budžetu," skaidroja ES komisārs nodokļu, muitas, statistikas, revīzijas un krāpšanas apkarošanas jautājumos Aļģirds Šemeta.

EK ziņojums arī atklāj, ka 2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu ar ES budžetu saistītā krāpšana nedaudz samazinājusies. Izdevumu daļā krāpšana skārusi ES fondus 248 miljonu eiro apmērā, kas atbilst 0,19% no budžeta izdevumiem, tomēr, salīdzinot ar 315 miljoniem iepriekšēja gadā, vērojams aptuveni 21% samazinājums. Tāpat novērots, ka valstu līmenī ar labiem panākumiem ieviesti jaunie noteikumi un rīcībpolitika, kas tuvākajos gados stiprinās cīņu pret krāpšanu. Turklāt pēdējos piecos gados krāpšanas apkarošanas jomā gūti ievērojami uzlabojumi ES līmenī.

Tomēr kaut arī krāpšanas kopējā finansiālā ietekme uz ES fondiem pērn samazinājusies, ar ES līdzekļiem saistīto krāpšanas gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir pieaudzis. EK norādījusi, ka to varot skaidrot ar stingrākiem pasākumiem krāpšanas atklāšanai, kuri notiek jau agrīnākā stadijā un mazina kopējo krāpšanas skarto līdzekļu apjomu. Tāpat par iespējamo skaidrojumu tiek minēta dalībvalstu aktīvāka ziņošana par krāpšanu.

EK jau ir ierosinājusi izveidot Eiropas Prokuratūru, kurai visā Eiropā būs būtiski jāpastiprina izmeklēšanu un kriminālvajāšanu par noziedzīgām darbībām, kas ietekmē ES budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!