Foto: AP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) ir izstrādājusi vadlīniju dokumentu, tajā paskaidrojot atbilstības noteikumus, kurus ievērojot, mazie un vidējie uzņēmumi var piekļūt Eiropas finansējumam dubultā pielietojuma projektiem, informē EK.

Komisija skaidro, ka tādi mūsdienās pazīstami tehnoloģiskie sasniegumi kā GPS un internets cēlušies no militārajiem pētījumiem. Taču pēdējā laikā aizsardzības nozare aizvien vairāk paļaujas arī uz civilajām tehnoloģijām un civilo tirgu. Vairums ar aizsardzību saistītu mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) jau šobrīd gūst aptuveni 39%-62% no to kopējā tirdzniecības apjoma civilajā tirgū. Robežām starp civilo un militāro tirgu saplūstot, Eiropas Savienības (ES) uzņēmumiem attīstās jaunas „dubultā pielietojuma” biznesa iespējas, jo īpaši tas attiecas uz MVU. Tomēr šie uzņēmumi var saskarties ar informācijas iegūšanas grūtībām par šādu jaunu iniciatīvu finansēšanu.

Itālijā, Spēcijā (La Spezia) notiekošajā konferencē „Mazie un vidējie uzņēmumi Eiropas aizsardzības tehnoloģiju un rūpniecības bāzes stiprināšanai” rūpniecības un uzņēmējdarbības komisārs Ferdinando Nelli Feroči piektdien norādīja: „Ar aizsardzību saistīti MVU ir galvenie inovāciju un izaugsmes nodrošinātāji. Tāpat viņi ieņem nozīmīgu vietu sarežģītajos Eiropas aizsardzības piegādes tīklos. Klasteri var palīdzēt MVU daudzveidoties jaunos tirgos, kā arī izmantot sinerģiju starp aizsardzības un civilajiem sektoriem, izstrādājot jaunus civilos produktus, balstoties uz tehnoloģijām un materiāliem, kas aizgūti no aizsardzības nozares, vai otrādāk.”

Šīs vadlīnijas palīdz MVU izprast kā dažādi ES finansēšanas rīki, piemēram, Eiropas Strukturālie un investīciju fondi, Apvārsnis 2020 un Uzņēmumu un MVU konkurētspējas programma (COSME) var atbalstīt MVU, izstrādājot dubultā pielietojuma stratēģijas un projektus. Tās arī norāda kā reģionālās varas iestādes var nodrošināt dubultā pielietojuma stratēģijas, jo īpaši Eiropas Strukturālo un investīciju fondu (ESIF) 2014. – 2020. kontekstā.

Šo iespēju izmantošana būs atkarīga no pašiem uzņēmumiem, klasteriem un reģionālajām varasiestādēm, taču EK turpinās par tām pastiprināti informēt, rīkojot mērķtiecīgus pasākumus. Tāpat Eiropas Komisija atbalstīs ar aizsardzību saistīta reģionālā tīkla izveidi, ar uzdevumu radīt mehānismu labākas pieredzes apgūšanai attiecībā uz ESIF apguvi un aizsardzības integrēšanu viedās specializācijas stratēģijās.

Visiem šiem pasākumiem vajadzētu palielināt ar aizsardzību saistību MVU un klasteru veiksmīgu pieteikumu īpatsvaru ES finansējumam dubulta pielietojuma projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!