Foto: Europa.eu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Polijas Janušs Korvins-Mike sodīts ar 3040 eiro lielu naudassodu par rasistiskām piezīmēm EP debatēs, trešdien paziņojis Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs.

Polijas Jauno labējo kongresa (KNP) līderis Janušs Korvins-Mike EP debatēs jūlijā nodēvēja Eiropas jaunos bezdarbniekus par "Eiropas nēģeriem".

Politiķa izteikumi izpelnījās plašu kritiku un pastiprināja bažas, ka galēji labējo partiju panākumi aizvadītajās EP vēlēšanās varētu veicināt ksenofobijas izplatīšanos.

Šulcs paziņoja, ka piedāvājis Korvinam-Mikem iespēju labot savu komentāru vai atvainoties.

"Viņš (..) atteicās un neatkāpās no sava viedokļa," norādīja Šulcs.

"Es nolēmu piemērot Korvinam-Mikem soda naudu desmit dienasnaudu apmērā," viņš piebilda.

Poļu politiķis var apstrīdēt Šulca lēmumu 14 dienu laikā.

"Likumdevējiem Eiropas Parlamentā ir sevišķi jāatturas no paziņojumiem, kas ir diskriminējoši un aizskar cilvēka cieņu," uzsvēra Šulcs.

Uzrunā parlamentam, pieminot 75.gadadienu kopš Otrā pasaules kara sākuma, Šulcs norādīja, ka EP ir pārstāvētas "dažādas reliģijas, dažādas rases, dažādas politiskās pārliecības, pārstāvji no dažādām kultūrām un nācijām".

"Miers, tolerance, cieņa var ko ietekmēt tikai tad, kad tās nav vienīgi rakstītas uz papīra, bet tiek īstenotas katru dienu. Šī parlamenta lielais spēks ir tas, ka mēs darām precīzi tā," sacīja Šulcs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!