Foto: Reuters/Scanpix
Trešdienas, 8.oktobra, vakarā gaidāms negatīvs Eiropas Parlamenta (EP) deputātu lēmums par Slovēnijas izvirzītās Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta kandidātes Alenkas Bratušekas atbilstību augstajam amatam, vēsta Eiropas ziņu mediji.

Bratušeka, kura pretendē uz viceprezidenta portfeli ar atbildības jomu par Enerģētikas Savienību, 7.oktobra EP deputātu noklausīšanās "eksāmenā" uzrādījusi vāju sniegumu un, visticamāk, 8.oktobrī sekos lēmums par Bratušekas aizvietošanu ar citu Slovēnijas kandidātu, liecina "Euobserver" un "European Voice" informācija.

Bratušeka jau pirms noklausīšanās nonāca nepatīkamā situācijā, uzklausot pārmetumus, ka uz komisāra amatu bijusī Slovēnijas premjere izvirzīja pati sevi. Viens no pēdējiem Bratušekas lēmumiem, vēl esot premjeres amatā, bija tieši sevis izvirzīšana EK komisāra amatam.

Bratušekas vietā no Slovēnijas varētu tikt izvirzīta sociālistu EP deputāte, bijusī Slovēnijas žurnāliste un politiķe Taņa Fajone. Tiesa gan, Slovēnija līdz ar šo rokādi zaudēs viceprezidenta amata pozīciju, par jauno viceprezidenta portfeli ar atbildības jomu par Enerģētikas Savienību varētu kļūt Slovākijas pārstāvis Marošs Šefčovičs.

Lai gan Šefčovičam sākotnēji bija paredzēts transporta komisāra portfelis, šo amatu, visticamāk, ieņems Ungārijas komisāra kandidāts Tibors Novročičs. Šādas pārmaiņas skaidrojamas ar to, ka Novoročičs, kuram bija paredzēts izglītības un kultūras portfelis, Ungārijas premjera Viktora Orbana valdības laikā ieņēmis tieslietu ministra amatu.

Ministrijas vadības laikā Orbana partijas biedrs Novročičs vairākkārt pieņēmis lēmumus, kurus smagi kritizējuši cilvēktiesību aizstāvji. EP deputāti Novročiča noklausīšanās laikā pārmeta, ka viņa potenciālais portfelis cieši saistīts ar cilvēktiesību jautājumiem, bet paša kandidāta pagātne šajā jomā Ungārijas valdības laikā ir apšaubāma.

Novročičs izglītības un kultūras portfeļa vietā varētu saņemt Šefčovičam plānoto amatu transporta komisijā.

Kā liecina portāla "Delfi" informācija, Latvijas izvirzītā komisāra Valda Dombrovska Viceprezidenta amats atbildīgajās EP komitejās tiks apstiprināts 8.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!