Foto: LETA
Eiropas Parlamenta (EP) vairākums grib vairot savu savu popularitāti, izmantojot Krievijas politiskā opozicionāra Borisa Ņemcova nāvi, pavēstīja no Latvijas ievēlētais EP deputāts Andrejs Mamikins ("Saskaņa").

Mamikins balsojis pret EP pieņemto rezolūciju, kurā prasīts veikt neatkarīgu starptautisku Ņemcova slepkavības izmeklēšanu.

Mamikins norādīja, ka šādi rīkojies, jo uzskata, ka Eiropas Tautas partijas (ETP) sagatavotā rezolūcija ir nekvalitatīva, turklāt lēmumu to neatbalstīt pieņēmusi arī viņa pārstāvētā Sociāldemokrātu grupa.

"Vairāki mūsu deputātu grupas pārstāvji no Vācijas un Austrijas norādīja, ka dokumenta saturs nav tāds, par kādu bijusi vienošanās ar ETP. Sākotnējā ideja bija nosodīt opozicionāru slepkavošanu, izteikt līdzjūtību Ņemcova radiniekiem, taču ETP rezolūcijā iekļāva arī jautājumu par Polijas prezidenta lidmašīnu, kas piedzīvoja katastrofu Krievijā, Krimas jautājumu un vēl šo to. Tādējādi tika nolemts, ka Sociāldemokrāti balsojumā atturēsies, bet personīgi es nolēmu balsot "pret"," sacīja Mamikins.

Deputāts uzsvēra, ka ir personīgi pazinis bojā gājušo Ņemcovu, vairākkārt ar viņu ticies un intervējis, savulaik būdams žurnālists. "Man Ņemcova nav mazāk žēl nekā, piemēram, Sandrai Kalnietei, bet man nepatīk, ka daļa deputātu vēlas celt savu popularitāti uz tā visa rēķina," piebilda Mamikins.

Jau ziņots, ka EP ceturtdien pieņēma rezolūciju par "Par Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavību un demokrātijas stāvokli Krievijā", kurā arī aicināts atbrīvot aizturēto Igaunijas Drošības policijas darbinieku Estonu Kohveru.

55 gadus vecais Ņemcovs, kurš bija ass Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritizētājs, 27.februārī neilgi pirms pusnakts pēc vietējā laika tika nošauts Maskavas centrā, kad tur gāja pa ielu kopā ar savu draudzeni Annu Duricku. Krievijas Izmeklēšanas komiteja apsver vairākas versijas, kādēļ Ņemcovs ir ticis nogalināts: politiskā provokācija, islāma ekstrēmisms, Ukrainas iekšējie notikumi, kā arī komercdarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!