Foto: LETA

Eiropas Savienība (ES) īstenos ārkārtas pasākumus, lai atbalstītu piena lauksaimniekus, ko negatīvi ietekmējis Krievijas noteiktais lauksaimniecības produktu embargo, teikts Eiropas Komisijas paziņojumā.

Par palīdzību piena ražotājiem ES paziņo pēc tam, kad pagājušajā nedēļā tika paziņots par atbalsta pasākumiem dārzeņu un augļu audzētājiem.

"Cenu signāli Eiropas piena tirgū liecina, ka Krievijas aizliegums sāk ietekmēt nozari," paziņoja ES lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs.

ES piena nozares eksports uz Krieviju pagājušajā gadā veidoja 2,3 miljardus eiro, un pusi no kopējā eksporta apjoma veidoja siers.

EK ierosinājums paredz, ka EK palīdzēs segt izmaksas, ko radīs sviesta, vājpiena pulvera un atsevišķu siera šķirņu uzglabāšana līdz pat septiņu mēnešu periodā.

Tāpat EK ir gatava no ražotājiem iegādāties sviestu, vājpienu un sieru, ja šo produktu cenas samazināsies līdz noteiktam līmenim.

Sagaidāms, ka lielāko labumu no EK atbalsta pasākumiem gūs Baltijas valstis un Somija.

EK ierosinājumam gan vēl ir nepieciešams saņemt ES dalībvalstu apstiprinājumu.

5.septembrī Briselē paredzēta ES lauksaimniecības ministru sanāksme, kurā tiks diskutēts par Krievijas noteiktajiem importa ierobežojumiem.

Kā ziņots, augusta sākumā noteiktais Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!