Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) no Kijevas sagaida, ka Ukrainas austrumiem tiks piešķirta autonomija, intervijā, kas pirmdien publicēta Austrijas laikraksta "Kurier" tīmekļa vietnē, apliecināja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Atbildot uz jautājumu, ko ES sagaida no Kijevas, augstā pārstāve sacīja: "Cilvēku kultūras un valodas cienīšanu, autonomijas statusu Austrumiem, institucionālas reformas."

Viņa arī norādīja, ka šobrīd Ukrainas austrumus pametuši daudzi bēgļi un ka izšķiroša nozīme ir humānajai palīdzībai.

"Kaut kas ir jādara pret korupciju, ekonomikai atkal ir jāsāk darboties. Ukraina ir atbildīga par pārmaiņām," uzsvēra Mogerīni.

Vaicāta, vai ES Ukrainas-Krievijas konfliktā ir pielaidusi kļūdas, augstā pārstāve norādīja, ka dialogu, kas šobrīd notiek ES, Ukrainas un Krievijas starpā, ES vajadzēja sākt agrāk.

Ukrainas parlaments 16.septembrī pieņēma likumu par atsevišķu Donbasa daļu īpašo statusu. Likumā paredzēts, kas atsevišķos Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonos uz trim gadiem tiek ieviesta īpaša pārvaldes kārtība.

Tomēr 3.novembrī Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka dienu iepriekš promaskavisko kaujinieku sarīkoto pseidovēlēšanu dēļ šis likums var tikt atcelts.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!