Foto: F64

Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstu tieslietu un iekšlietu ministru neformālā tikšanās, lai izvērtētu īstenotās reformas tiesībaizsardzības iestādēs, bijusi ļoti veiksmīga, ceturtdien žurnālistiem atzina tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Rasnačs skaidroja, ka sanāksmē tika izvērtētas izmaiņas, kas saistītas ar tieslietu un korupcijas jautājumiem Austrumu partnerības valstīs. Diskusijā īpaša uzmanība veltīta sadarbība korupcijas apkarošanas jautājumos, kā arī prokuratūru reformu veicināšanā.

Prezidentūra un Eiropas Komisija atzinīgi novērtē veiktās reformas Austrumu partnerības valstīs un norāda uz to, ka reformas jāveic atbildīgi, bilda Rasnačs.

Patērētāju un dzimumlīdztiesības komisāre Vera Jurova skaidroja, ka tikšanās laikā bijušas sekmīgas sarunas par progresu Austrumu partnerības valstīs, runāja par reformu nozīmību, lai veiktu pāreju uz pilnu demokrātiju.

Sekmīgas reformas ir arī pamatnoteikumus sekmīgai ekonomiskajai attīstībai, piebilda Jurova.

Viņa skaidroja, ka īpaši tika runāts par prokuratūras reformām, kas ir būtiski attīstībai. Vienlaikus viņa atzina, ka nav viena pareizā risinājuma, tas jāizvēlas balstoties iepriekšējā tieslietu praksē.

Iekšlietu ministrijas pārstāve Laura Majevska pastāstīja, ka tikšanās laikā ministri no Austrumu partnerības valstīm un to partneri Eiropas Savienībā diskutēja par savstarpējo sadarbību, kas vērsta uz valstu tiesību aizsardzības iestāžu stiprināšanu, kā arī pārrunāja centienus stiprināt tiesnešu un prokuroru neatkarību. Minētie jautājumi tika apspriesti, lai nostiprinātu efektīvu korupcijas apkarošanu un stiprinātu tiesnešu un prokuroru neatkarību, kā arī veicinātu prokuratūras reformas. Visi sanāksmes dalībnieki pārrunāja iespējamos turpmākos rīcības virzienus, ņemot vērā jau šobrīd esošās divpusējās un daudzpusējās sadarbības iespējas Austrumu partnerības ietvaros.

"Es vēlos uzsvērt mūsu ilgstošās savstarpējās sadarbības nozīmīgumu tiesību aizsardzības iestāžu ​stiprināšanā informācijas apmaiņas jomā, ​kā arī dažādu apmācību organizēšanā un pieredzes nodrošināšanā. Šai sadarbībai vajadzētu turpināties gan divpusējā, gan daudzpusējā Austrumpartnerības sadarbības ietvarā," uzsvēra iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ceturtdien un piektdien notiek ES Padomes tieslietu un iekšlietu ministru sanāksme.

Neformālajā ES Padomes tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmē piedalās ES dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministri, pārstāvji no Eiropas Komisijas, Padomes ģenerālsekretariāta, Eiropas Parlamenta pārstāvji, Eiropas Ārējās darbības dienesta un ES tieslietu un iekšlietu aģentūrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!