Foto: DELFI.lt

No 1.janvāra Lietuvā par oficiālo valsts valūtu kļuvis eiro, valstij kļūstot par 19. eirozonas locekli. Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite Jaunā gada uzrunā sacījusi, ka eiro ieviešana ir “iespēja augt un būt par mūsdienīgu Eiropas valsti, izvirzot jaunus mērķus un braši skatoties uz nākotnes izaicinājumiem,” ceturtdien ziņo portāls “Delfi.lt”.

Īsi pēc pusnakts pirmās eiro banknotes no bankomāta Viļņas centrā izņēma Lietuvas premjers Aļģirds Butkevičs. Viņš norādījis, ka pirmo desmit eiro banknoti viņš nodos Naudas muzejam, bet palikušos litus tuvākajā laikā iztērēs.

“Eiro būs Lietuvas ekonomiskās un politiskās drošības garants, atļaus intensīvi attīstīt ekonomiku, radīt jaunas darba vietas un palielināt valsts iedzīvotāju ienākumu līmeni,” sacījis kaimiņvalsts premjerministrs, sveicot Lietuvas iedzīvotājus.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Igaunijas valdības vadītājs Tāvi Reivas, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Lietuvas finanšu ministrs Rimants Šadžus un Lietuvas Centrālās bankas vadītājs Vits Vasiļjausks. Arī viņi svinīgajā notikumā no bankomāta izņēma desmit eiro banknoti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!