Foto: AFP/Scanpix

Francijas premjerministrs Manuels Valss pēc tikšanās ar Lielbritānijas premjeru Deividu Kameronu noraidījis iespēju, ka Eiropas Savienības (ES) līgumi varētu tikt reformēti Lielbritānijas iebildumu dēļ.

"Es nedomāju, ka ES šobrīd ir gatava savu līgumu un institūciju mainīšanai," norādīja Valss, piebilstot, ka ES prioritāte pašlaik ir nodarbinātība un izaugsme.

Francijas premjers pauda viedokli, ka ES līgumu reformēšana, lai apmierinātu Lielbritāniju, būtu bīstama un novērstu uzmanību no bloka ekonomikas un tās problēmām.

Viņš arī noraidīja iespēju, ka varētu tikt pārskatītas normas, kas garantē kustības brīvību ES teritorijā. Valss norādīja, ka šāds solis nozīmētu apšaubīt pašus ES pamatus.

Pētījumā "Transatlantic Trends", ko septembrī veica ASV Māršala fonds Vācijā (GMF), Francija bija vienīgā valsts, kur vairākums aptaujāto vēlējās Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Kamerons ir apsolījis, ka gadījumā, ja nākamgad gaidāmajās parlamenta velēšanās uzvarēs viņa pārstāvētie toriji, 2017.gadā tiks sarīkots referendums par Lielbritānijas turpmāko dalību ES. Līdz tam premjers plāno panākt zināmu Briselei nodoto pilnvaru "repatriāciju".

Konservatīvās partijas ikgadējā konferencē Kamerons pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņa galvenās prioritātes būs "pabalstu tūrisma" ierobežošana un imigrācijas samazināšana no ES valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!