Foto: AFP/Scanpix

Trešdien, 22.oktobrī, Eiropas Parlaments (EP) apstiprinās vai noraidīs jauno Eiropas Komisijas (EK) sastāvu, kurā Latvijas ekspremjeram Valdim Dombrovskim (V ) paredzēts prestižais viceprezidenta amats ar atbildību par eiro un sociālo dialogu. Portāls "Delfi" par EP lēmumu ziņos reportāžā no Strasbūras.

Trešdienas rītā EK prezidents, Luksemburgas ekspremjers Žans Klods Junkers, EP prezentēs jauno EK sastāvu. Pēc tam paredzētas EP deputātu debates par Junkera piedāvājumu, kā arī balsojums, apstiprinot vai noraidot Junkera EK sastāva priekšlikumu.

Neoficiālu avotu informācija liecina, ka jauno EK komandu, visticamāk, apstiprinās. Šādu informāciju, atsaucoties uz saviem avotiem, apliecina arī Eiropas ziņu mediji "Euobserver" un "Euractiv".

Ja EP apstiprinās jauno EK sastāvu, tas savu darbu sāks 2014.gada 1.novembrī.

Zināms pašreizējā EP deputāta Dombrovska kabinetu varētu vadīt bijušais Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna biroja pārstāvis Taneli Lahti, apliecinājis Dombrovskis.

Pārējie Dombrovska kabineta kandidāti birokrātiskā procesa dēļ šobrīd netiek atklāti. EK nosacījumi paredz, ka katrā komisāra kabinetā dalībvalstis drīkst aizņemt noteiktu darba vietu skaitu jeb tā dēvētās kabineta valstu kvotas. Šādi noteikumi palīdz regulēt neitralitāti komisāra darba ikdienā, neļaujot tam pārlieku lielu labvēlību pret tikai vienu vai dažām dalībvalstīm.

Jau vēstīts, ka kā viceprezidents eiro un sociāla dialoga lomā Dombrovskis cieši sadarbosies ar citiem viceprezidentiem. Savā atbildības jomā viņš vadīs un koordinēs darbu ar vairākiem komisāriem - ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisāru Pjēru Moskovisī, nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darbaspēka mobilitātes komisāri Marianni Teisenu, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisāru Džonatanu Hilu, iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāri Elžbetu Beņkovsku, reģionālās politikas komisāri Korinu Krecu un tieslietu, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāri Veru Jourovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!