Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite bijusi vienīgā Eiropas Savienības (ES) valstu pārstāve, kas sestdien, 30. augustā, atturējās balsojumā par Polijas premjera Donalda Tuska ievēlēšanu Eiropas Padomes prezidenta amatā un Itālijas ārlietu ministres Federikas Mogerīnī iecelšanu ES augsto pārstāvi ārlietās Mogerīnī prokrieviskās nostājas dēļ, ziņo portāls "Euobserver".

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, jau vēstīja, ka jūlijā Austrumeiropas valstis izteica bažas, ka Itālijas izvirzītā kandidāte ir pārāk labvēlīgi noskaņota pret Krieviju un viņai esot pārāk maza pieredze ārlietās, jo par ministri Mogerīni kļuva tikai februārī. Par labu Itālijas kandidātei nenāk arī viņas komunistiskā pagātne, lai gan to amatpersonas izvairās skaļi pieminēt.

Daži EP deputāti brīdināja, ka Mogerīni nominēšanas gadījumā ES likumdevēju sapulcē gaida visai asa uzņemšana. Piemēram, EP ārlietu komitejas priekšsēdētājs Elmārs Broks, kurš pārstāv Vācijas kristīgos demokrātus, visai nepārprotami norādījis, ka jaunajam augstākajam pārstāvim ārlietās nepieciešama "zināma pieredze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!