Foto: Reuters/Scanpix

Grieķijas finanšu problēmu risināšanā ir manāmi pozitīvi signāli, taču vienošanās vēl nav panākta, šodien pēc Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) ministru neformālās tikšanās sacīja Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

Viņš informēja, ka šodien sēdes ietvaros institūcijas informēja par sarunām, kas rit starp Grieķijas varas iestādēm, un tika gūts pārskats par esošo situāciju. Pēc Deiselblūma teiktā, diskusijas ar Grieķijas pārstāvjiem bijušas kritiskas.

"Pirms pāris mēnešiem panācām vienošanos ar Grieķiju un šodien cerējām sadzirdēt pozitīvu rezultātu un panākt vienošanos, taču no tā esam tālu. Tiesa, esam apņēmušies darīt visu iespējamo, lai vienošanos panāktu maksimāli īsā laikā," atzina Eirogrupas prezidents.

Pēc viņa teiktā, Grieķijai nepieciešams veikt visaptverošas reformas, lai veiktu līdzekļu izmaksu programmas ietvaros. "Turpinās intensīvas diskusijas, un ir zināmi pozitīvi signāli, taču joprojām pastāv atšķirības viedokļos, lai vienošanos panāktu. Diskusijas procesā ir jāpanāk straujāks progress," uzsvēra Deiselblūms un piebilda, ka diskusijas vēl tiks turpinātas šā gada maijā.

Arī Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi atzina, ka sarunās ar Grieķiju zināms progress ir panākts, tomēr Grieķijai joprojām ir aktīvi jādomā par strukturālām reformām, lai veicinātu izaugsmi, fiskālo stabilitāti un ilgtspēju.

Aicināts vērtēt iespējamās sarunas ar Grieķiju pēc tam, kad tā būs izpildījusi pirmos nosacījumus, Deiselblūms norādīja, ka patlaban ir grūti runāt par nākotni, jo nav iespējams vienoties par patlaban aktuālo četru mēnešu periodu.

Jau ziņots, ka Grieķijas un starptautisko aizdevēju sarunu progress ir nepietiekams un Grieķijas valdībai būtu aktīvāk jāstrādā pie reformu plāna, šādu viedokli šorīt LTV pauda Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Šodien Rīgā notiek Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) ministru neformālā tikšanās, kurā viens no centrālajiem jautājumiem ir Grieķijas finanšu problēmas, taču nepietiekamā sarunu progresa dēļ nekādus secinājumus izdarīt nevarēs, atzina Dombrovskis. Politiķis atzīmēja, ka vēl būs jāturpina pušu tehniskās sarunas, kuras bija jāpabeidz līdz aprīļa beigām, taču ir skaidrs, ka tās ievilksies arī maijā.

Būtu vēlamas, lai Grieķijas valdība sāktu intensīvāk strādāt pie reformu saraksta, par kuru pēc tam runāt ar starptautiskajiem aizdevējiem, piebilda komisārs.

Dombrovskis atzina, ka pušu sarunas rit smagi un tajās ir vērojamas ideoloģiskas nesaskaņas. Tomēr politiķis domā, ka Grieķijas valdība saprot, ka valstij labākais būtu pabeigt starptautisko aizdevuma programmu, jo finanšu situācija Grieķijā ir tiešām smaga.

Dombrovskis tieši neatbildēja uz jautājumu, cik iespējams ir Grieķijas defolts, sakot, ka Eiropas Komisija strādā pie tā, lai Grieķija paliktu eirozonā un lai šī valsts sekmīgi pabeigtu starptautisko aizdevumu programmu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!