Foto: F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule (ZZS) par vienu no palīgiem darbam EP izraudzījusies bijušo Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāru Aivaru Berneru, apstiprināja deputāte.

Berners 1991.gadā beidzis Latvijas Tautsaimniecības vadītāju un speciālistu valsts institūtu, apguvis ekonomikas un ražošanas vadību ar specializāciju ārējos ekonomiskajos sakaros, bet gadu vēlāk trīs mēnešus mācījies Nīderlandes starptautisko attiecību institūtā.

No 1990. līdz 1992.gadam viņš bijis Vides aizsardzības komitejas Gaisa aizsardzības pārvaldes priekšnieks, kā arī strādājis dažādos amatos Ārlietu ministrijā, tostarp Ārvalstu palīdzības koordinācijas nodaļā un Latvijas misijā Eiropas Savienībā (ES).

Savukārt Māra Grīnblata sagatavotajā MK projektā Berners ticis iekļauts kā ministrs ārējo resursu jautājumos Finansu ministrijā (FM), taču valdība netika apstiprināta. Nepilnu gadu vēlāk toreizējā ekonomikas ministra Guntara Krasta vadītā komisija, izvērtējot 12 pretendentu pieteikumus, par EM valsts sekretāru iecēla Berneru.

Pēdējos gadus Berners strādājis par padomdevēju vairākām EP politiskajām grupām, tostarp eiroskeptiķa Naidžela Faridža vadītajai grupai "Brīvības un demokrātijas Eiropa" (EFD), kas nesen mainīja nosaukumu uz "Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa".

Tāpat par palīgu darbam EP Grigule izraudzījusies Leonardu Bungu, kurš vairākkārt bijis praktikants Ārlietu ministrijā, kā arī Eiropas Komisijā (EK), piecus mēnešus strādājot Eiropas Savienības (ES) attīstības komisāra Andra Piebalga komandā.

Plānots, ka trešais deputātes palīgs savu darbu sāks līdz septembra sākumam.

Jau ziņots, ka Grigule par palīgiem darbā EP plānoja izraudzīties divus ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) nesaistītus cilvēkus.

Deputāte atzina, ka saņēmusi ļoti daudz e-pasta vēstuļu ar piedāvājumiem un atlasīti "seši ļoti spēcīgi kandidāti". "Tur ir gan [ES attīstības komisāra Andra] Piebalga biroja cilvēki, gan cilvēki no Eiropas Komisijas (EK), kuri man nezināmu iemeslu dēļ patlaban vēlas mainīt savu darbavietu, bet tikšanās ar jauniešiem jau notiek un notiks," skaidroja Grigule, norādot, ka kandidātu vidējais vecums ir trīsdesmit gadi.

Sludinājuma veids, kā norādīja Grigule, esot veiksmīgs, jo tas sniedzis nepieciešamo ieskatu notiekošajos procesos, ļaujot izvēlēties labākos kandidātus, kuriem ir nepieciešamā pieredze darbā. "Man patika, jo uzreiz pieejams liels klāsts. Viens labāk pārvalda valodas, kādam ir lieliskāka darba pieredze, kāds tikko ir beidzis Jorkas Universitāti. Tur ir dažādi plusi un mīnusi," sacīja deputāte. "Domāju, ka darbā pieņemšu divus no tiem."

Viņa gan noliedz, ka pārstāvētā partija būtu norādījusi piemērotākos kandidātus, un piebilda, ka neviens no palīgiem nebūs saistīts ar ZZS. "Paldies kolēģiem, ka neuzspiež man izvēli. Ar to es domāju savu ģimeni, lielo partiju Latvijā. Visi saprot, ka līdzās nepieciešami profesionāli cilvēki."

Deputāte atklāja, ka par palīgu vēlējusies pieņemt arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētāja vietnieku ES lietās un ārējos sakaros Armandu Krauzi, taču tas nenotikšot, jo neesot tikusi tajās komitejās, par kurām izrādījusi interesi. "Vienīgi viņš ir no partijas. Tieši kopā gan nestrādāsim, bet līdzās būsim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!