Ja no valsts galvaspilsētas 40 kilometru attālumā atrodas okupācijas spēki, jāpatur prātā risks par kara draudiem, intervijā portālam "Delfi" stāsta Gruzijas valsts ministrs Eiropas un Eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Aleksis Petrašvili.

Ukrainas konflikts un Gruzija

Atbildot uz jautājumu, vai Gruzijā aizvien jūtamas bailes no Krievijas agresijas, Petrašvili norāda, ka iespēja par karu ir jāpatur prātā.

"Laikā, kad no mūsu galvaspilsētas 40 kilometru attālumā atrodas okupācijas spēki, šādu iespēju jāpatur prātā. Mēs darām visu, kas vien iespējams, lai šādu scenāriju novērstu. Ticam, ka nav labāka risinājumu par dialogu, cenšoties atrisināt domstarpības ar Krieviju," norāda ministrs.

Savukārt Ukrainas konflikta kontekstā Petrašvili uzskata, ka ir ārkārtīgi būtiski atstāt spēkā Rietumvalstu noteiktās sankcijas.

"Sankcijas noteikti ir ļoti svarīgas. ASV un Eiropas Savienībai (ES) paralēli noteikti ir aktīvi jāatbalsta Ukrainu ar militāriem un ekonomikas līdzekļiem. Sankcijas ir jāturpina, Krievijai ir jāmaksā augsta cena par Krimas aneksiju un militāro iejaukšanos Austrumukrainā, tas arī kalpo kā žests, ka ir pilnīgi nepieņemami, ka 21.gadsimtā viena valsts cenšas mainīt starptautisko sistēmu, drošību un likumus. Paļaujos, ka ar laiku, tikai nav zināms cik ātri, sankcijas savu devumu konflikta atrisināšanā dos," prognozē ministrs.

Gruzija un NATO

Prognozējot Gruzijas pievienošanos NATO, ministrs norāda, ka tas tagad ir atkarīgs tikai no NATO dalībvalstīm. Velsas samits devis zināmus signālus, ka Gruzija šim mērķim tuvojas.

"Velsas NATO samitā tika pieņemti vairāki būtiski un saturiski lēmumi, kas tuvina Gruziju dalībai NATO. Būtiski, ka arī samita laika tika atzīmēts – Gruzijas panākusi ievērojamu demokrātijas progresu, sākusi dot savu artavu starptautiskajās sabiedroto misijās Afganistānā un Centrālāfrikā.

Tas tagad ir atkarīgs no NATO dalībvalstu lēmuma, kad Gruziju varētu uzņemt. Paredzams, tuvākajā laikā tas varētu notikt. Personiski uzskatu, Gruzija ir gatava uzsākt sarunas par pievienošanos jau tagad. Pieļauju, ka tas varētu notikt tuvāko piecu gadu laikā. Pasaule mainās ļoti ātri - dinamiski - īpaši šajos saspringtajos apstākļos, un es šeit nedomāju tikai Ukrainu vien.

Petrašvili apmeklē Latviju, lai ierastos uz ārpolitikas forumu "Rīgas konference 2014".

12. un 13. septembrī Rīgā, Gaismas pilī, pulcējas augsta līmeņa ārvalstu eksperti, diplomāti, politiķi, akadēmiķi, uzņēmēji un žurnālisti, lai piedalītos gadskārtējā drošības un ārpolitikas forumā "Rīgas konference 2014". Pilnu konferences tiešraidi piedāvā tās ilggadējais informatīvais atbalstītājs portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!