Foto: Saeimas administrācija

Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešams atbalstīt informatīvas kampaņas īstenošanu Moldovā par ieguvumiem no tuvināšanās ES, tā dienu pēc Eiropas Parlamenta (EP) dotās piekrišanas ES-Moldovas asociācijas līgumam sacīja EP deputāte Sandra Kalniete (V), kura darbojas Ārlietu komitejā.

Kalniete, kura Moldovā tikusies ar valsts premjerministru, iekšlietu ministru, kā arī vairākām amatpersonām, atzina, ka ES ir ieguldījusi pietiekami lielus līdzekļus Moldovā, palīdzot pārvarēt Krievijas noteiktos eksporta aizliegumus, kuri attiecas uz vīnu, augļiem un dārzeņiem, kā arī palīdzot atjaunot valsts infrastruktūru, tomēr valdība nav pievērsusi pietiekami lielu uzmanību informācijas kampaņas nepieciešamībai.

"Valsts iedzīvotāju zināšanas par ES un asociācijas līgumu joprojām ir nelielas, turklāt sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Moldovas iedzīvotāji šo jautājumu pietiekami nav izpratuši. Krievijas veidotā Muitas savienība kā jēdziens viņiem ir vairāk zināms nekā asociācijas līgums ar ES," skaidroja Kalniete, par vienu no iemesliem minot lielo Krievijas mediju ietekmi valstī.

"Šī iemesla dēļ ES ir jādomā, kā atrast finansējumu, lai varētu sniegt informāciju pietiekami plašā un saprotamā veidā, kas ir ES," uzskata Kalniete.

EP devis savu piekrišanu ES-Moldovas asociācijas nolīgumam, kas iekļauj arī paplašinātas brīvās tirdzniecības zonas izveidi.

Paredzēts, ka nolīgums veidos pamatu ES un Moldovas politiskajai asociācijai un ekonomiku integrācijai, un nodrošinās savstarpēji brīvu tirgus piekļuvi.

Tāpat EP deputāti pieņēma politisku rezolūciju, kurā uzsver, ka 27.jūnijā parakstītais asociācijas nolīgums "nav ES un Moldovas attiecību galīgais mērķis".

"ES-Moldovas asociācijas nolīguma ratifikācija ir nepārprotama EP atzinība Moldovas politisko un ekonomisko reformu centieniem. Nolīgums nostiprina Moldovas izvēli par labu ceļam uz ES”, norādīja ziņotājs Petrs Auštrevičs. "Mums jāapsveic Moldovas iedzīvotāji ar šo vēsturisko soli, īpaši ņemot vērā tuvojošās Moldovas parlamenta vēlēšanas, kas noteiks valsts turpmāko likteni," piebilda politiķis.

EP deputāti rezolūcijā uzsvēra, ka nolīgums ir jāpiemēro pilnā apmērā, pieprasot visaptverošu informācijas kampaņu, lai informētu Moldovas iedzīvotājus par nolīguma priekšrocībām.

Lai nolīgums pilnībā stātos spēkā, tas jāratificē arī ES dalībvalstu parlamentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!