Foto: AP/Scanpix

Jaunievēlētā Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni šodien Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejas sēdē izvairījās lietot terminus "Krievijas iebrukums" vai "karš", raksturojot pašreizējos notikumus Ukrainā, sacīja EP deputāte Sandra Kalniete, kura darbojas Ārlietu komitejā.

Kalniete norādīja, ka, neskatoties uz to, ka sanāksmes darba kārtībā bija paredzēta vienīgi viedokļu apmaiņa par Itālijas prezidentūras prioritātēm attiecībā uz paplašināšanos un deputāti īpaši esot lūgti neuzdot jautājumus, kas attiecas uz nākamo Mogerīni amatu, vairāki parlamentārieši vēlējušies atbildes uz jautājumu par teikumu, kas ir ierakstīts Itālijas prezidentūras dokumentos - veicināt ES un Krievijas partnerību.

"Mogerīni apliecināja, ka šis ir teikums, ko viņa izņemtu no Itālijas prezidentūras programmas, jo Krievija vairs nav uzskatāma par ES stratēģisko partneri. Tā bija pietiekami skaidra atbilde. Tajā pašā laikā Mogerīni izvairījās lietot terminu - Krievijas iebrukums vai karš. Viņa lietoja tādus vārdus, kas gandrīz nozīmē to pašu, taču nav kvalificējami kā tik skaidri termini kā invāzija vai karš," uzskata Kalniete.

Jau ziņots, ka jūlijā Austrumeiropas valstis Mogerīni kandidatūru noraidīja, izsakot bažas, ka Itālijas izvirzītā kandidāte ir pārāk labvēlīgi noskaņota pret Krieviju un ka viņai esot pārāk maza pieredze ārlietās, jo ārlietu ministres amatā viņa stājās tikai šā gada februārī.

Apsūdzību centrā bija arī Mogerīni brauciens jūlijā uz Maskavu, kur viņa tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai spriestu par gāzesvada "South Stream" projektu, pa kuru Krievijas gāze tiktu piegādāta Eiropai.

Savukārt pēc Eiropadomes sēdes, kurā Mogerīnī tika ievēlēta, uz  jautājumu, vai Latvija ir apmierināta ar Mogerīni ievēlēšanu augstās ārlietu pārstāves amatā, premjerministre Laimdota Straujuma (V) atzina, ka tas bija kompromiss, ko Baltijas valstis varēja pieņemt, jo Eiropadomes prezidents būs no jaunas dalībvalsts.

"Kā kompromiss ir pieņemama arī Itālijas ārlietu ministre," sacīja Straujuma, piebilstot gan, ka Lietuva balsojumā par viņu atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!