Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pirmdien solīja cīnīties pret Eiropas Savienības (ES) papildu maksājumu prasībām, neraugoties uz Eiropas Komisijas (EK) draudiem Londonai piespriest naudassodus, ja maksājumi netiks veikti laikā.

"Lielbritānija nevienam līdz 1.decembrim nemaksās divus miljardus eiro, un mēs noraidām šo maksājumu apjomu. Mēs to apstrīdēsim visos iespējamos veidos," viņš sacīja parlamentam. "Šo prasību apjoms un laiks ir nepieņemami," uzsvēra premjers, izpelnoties savas Konservatīvās partijas deputātu atbalsta izsaucienus.

"Tā ir britu nodokļu maksātāju nauda, tā nav sīknauda," viņš piebilda.

Premjers arī norādīja, ka "nav steidzamas nepieciešamības, lai šī nauda tiktu samaksāta".

Viņš paskaidroja, ka ES skaitļi ir provizoriski aprēķini, kas nebūs galīgi līdz nākamajam gadam.

EK pirmdien brīdināja, ka Lielbritānijai ir papildus jāiemaksā ES budžetā 2,1 miljards eiro, pretējā gadījumā tai draud naudassodi.

"Pienāks brīdis, kad Komisija sāks noteikt sodanaudas par summām, kas ir jānomaksā," sacīja ES budžeta pagaidu komisārs Jaceks Dominiks, atbildot uz jautājumu par to, kas notiks, ja Lielbritānija paliks pie sava un neveiks papildu maksājumus līdz 1.decembra beigu termiņam.

Kamerons piektdien paziņoja, ka nemaksās ES papildus pieprasītos 2,1 miljardu eiro.

"Es 1.decembrī rēķinu nemaksāšu. Ja cilvēki domā, ka tā notiks, tad viņi sagaidīs pavisam kaut ko citu," ES samita laikā Briselē žurnālistiem paziņoja Kamerons.

"Es neesmu pret pārrēķināšanu, taču šis ir pilnīgi nepieņemami," sacīja premjers. "Mēs negrasāmies uzreiz izvilkt čeku grāmatiņu un izrakstīt čeku par diviem miljardiem eiro. Tā nenotiks."

ES pieprasījusi Lielbritānijai palielināt iemaksas savienības budžetā, jo Apvienotās Karalistes tautsaimniecībai pēdējo gadu laikā sekmējies labāk, nekā prognozēts.

Lielbritānijas konservatīvo eiroparlamentāriešu vadītājs Sieds Kamals piektdien pauda pārliecību, ka Lielbritānija tiek sodīta par saviem taupības pasākumiem.

"EK soda Lielbritāniju par smagu lēmumu pieņemšanu, ilgtermiņa tautsaimniecības plāna ieviešanu un to, ka tai ES ir visveiksmīgākā ekonomika, bet Francija faktiski tiek apbalvota par tās vārgulīgo ekonomiku," viņš sacīja.

"Deivids Kamerons rīkojas pilnīgi pareizi, iestājoties pret šo ES īstenoto laupīšanu gaišā dienas laikā," uzsvēra Kamals. "Tas ir šokējoši un kaitē ES attiecībām ar Lielbritāniju. Tādos laikos kā tagad EK ir lielākais ienaidnieks pati sev."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!