Foto: LETA

Eiropas Enerģētikas savienības izveidošana un dalībvalstu sadarbības stiprināšana enerģētikas, politikas un energoresursu piegāžu jautājumos būs nozīmīgs solis energoatkarības no Krievijas resursiem samazināšanai, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš ("Vienotība").

Kariņš EP plenārsēdes debatēs par Eiropas Komisijas piedāvāto plānu Enerģētikas savienības izveidošanai, aicināja kolēģus to atbalstīt. "Skatoties uz ģeopolitisko situāciju un runājot par mūsu ārējo drošību, viens no svarīgākajiem faktoriem šobrīd ir enerģētiskā drošība. Ir jāveido Eiropas Enerģētikas savienība. Savelkot savus spēkus kopā mēs būsim lielākā enerģētiskā drošībā," norādīja Kariņš.

Uzrunājot kolēģus, Kariņš atzīmēja nepieciešamību samazināt Eiropas Savienības atkarību no energoproduktu importa. "Vairāk nekā pusi no Eiropas Savienības patērētās enerģijas mēs importējam, maksājot par to vairāk nekā miljardu eiro dienā. Lielākais šīs naudas saņēmējs ir Krievija, kuras prezidents šobrīd karo ne tikai pret Ukrainu, bet Rietumu vērtībām kopumā," teica deputāts.

Trešdien EK nāca klajā ar plānu Eiropas Enerģētikas savienības izveidei, ar kuru Eiropas Parlamenta deputāti tika iepazīstināti plenārsēdē Briselē. EK priekšlikums paredz izveidot Enerģētikas savienību, balstoties uz tādiem pamatprincipiem kā enerģētikas drošība, piegāžu diversifikācija, energotīklu savienošana un patiesi vienota enerģētikas tirgus radīšana.

Jau vēstīts, ka ES enerģētikas drošībai veido jaunu nozares 'sargsuni', liecina nopludināti dokumenti. Dokumenti liecina, ka Energoregulatoru sadarbības aģentūra būtu ES iekšējā enerģētikas tirgus galvenais regulators, kā arī nepieciešamības gadījumā strādātu ar trešo valstu tirdzniecības jautājumiem. Tas nozīmētu ACER uzraudzību pār ES dalībvalstu un trešo valstu enerģētikas savstarpējām attiecībām, noslēgtajiem līgumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!